Ga naar de inhoud
Vermeende bio-fraude

Tonnen winst: saucijsjes en gehakt onterecht verkocht als biologisch

Beeld © Thinkstock

Een Brabantse vleesverwerker zou voor honderdduizenden euro's winst hebben gemaakt door normaal vlees als biologisch te verkopen. Varkens-, lams- en rundvlees van het bedrijf kwam terecht in winkels in Nederland en bij afnemers in Duitsland en België. Hoewel er een sterk vermoeden is van fraude, is de directeur van het bedrijf nooit strafrechtelijk vervolgd.

Dat staat in documenten van toezichthouder Skal Biocontrole, in handen van RTL Nieuws. In 2015 kwam het eerste signaal binnen dat er sprake was van misstanden bij de vleeshandelaar. 

Meer vermoedens van fraude en misleiding: 

Bij tientallen andere bedrijven bestaat ook het vermoeden dat ze ten onrechte producten als biologisch hebben verkocht of aangeprezen. Er is kritiek op de aanpak: overtreders zouden er te gemakkelijk mee weg komen.

Honderdduizenden euro's

Het zou gaan om producten als rundergehakt en varkenssaucijzen. Er zijn honderdduizenden euro’s mee verdiend, volgens schattingen van de toezichthouder.

Hoeveel kilo vlees onterecht als biologisch werd verkocht kon niet precies worden vastgesteld, maar "Het financiële voordeel is aanzienlijk", staat in de onderzoeksrapporten. (pdf-bestand, 600kb)

Fraude
Lees ook:
Fraude met biologisch eten: overtreders komen er mee weg

Een ernstige zaak, zegt voedingswetenschapper Gert-Jan Schaafsma: "Niet alleen door het principe dat er gefraudeerd is, maar ook door de omvang."

Niet voor de rechter

De eigenaar komt nooit voor de rechter te staan. Dat is gek, vindt Schaafsma: "Strafrecht is hier op z’n plek, er zijn wettelijke eisen gesteld aan biologische producten, als je met opzet fraudeert dan moet daar een strafzaak op komen." 

De zaak kreeg geen prioriteit bij de opsporingsdienst, staat in een verslag (pdf-bestand, 100kb). De achterliggende reden is een tekort is aan mankracht en middelen, laat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit bij navraag weten. Zij leiden de strafrechtelijke onderzoeken naar voedselfraude. Zaken waarbij de voedselveiligheid in het geding is, krijgen voorrang. 

Failliet

Het biologisch keurmerk van het bedrijf wordt wel ingetrokken, na een paar maanden kan dit opnieuw worden aangevraagd. Een poging een boete op te leggen is gestrand, omdat de vleeshandel failliet ging. 

De directeur ontkent de vermeende fraude tegenover RTL Nieuws nog altijd hardnekkig. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore