Speciale camping

Ook voor gehandicapten is Zwarte Cross nu feest: 'Met aanhangwagen naar de podia'

19 juli 2019 15:05 Aangepast: 22 juli 2019 09:39
Beeld © ANP Kippa

Motorcross, muziek en vooral veel bier: de Zwarte Cross is begonnen. Voor mindervaliden was het festival altijd een beproeving, zeker als het terrein door regen een modderpoel was geworden. Maar dat is sinds dit jaar anders.

Mindervaliden voelen zich op veel festivals nog buitengesloten. "Op festivals of bij concerten word je toch snel aan de kant gezet", zegt Martin Hofman. Hij zit in een rolstoel na een dwarslaesie en is blij met de speciale voorzieningen op de Zwarte Cross.

Normaal gesproken hoor je er met een beperking niet écht bij, constateert hij. "Je zit altijd net naast wat er gebeurt."

Nu heel weekend

Op de Zwarte Cross is nu een speciale camping ingericht waar gehandicapten kunnen overnachten. "Beter kun je het niet wensen", zegt Martin Hofman over de voorzieningen. Er zijn grote tenten met eigen badkamer, speciale douches en hoog-laagbedden. De 24-uurszorg van vrijwilligers uit een nabijgelegen revalidatiecentrum, vindt hij ook bijzonder.

Bezoekers worden met aanhangwagen naar het festivalterrein gebracht. Bezoekers worden met aanhangwagen naar het festivalterrein gebracht.

"Als deze camping er niet was geweest kwam ik misschien een dag", zegt ook bezoeker Rudi van de Esschert, die van een rolstoel afhankelijk is. 

Precies het idee

Dat ook mindervaliden het hele weekend kunnen blijven, is precies het idee van de camping. Want dat mist nu vaak, vertelt initiatiefnemer Frank Smulders, die in zijn rolstoel zelf ook de belemmeringen ondervindt op een festival. "Bijvoorbeeld toiletten zijn niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Dan moet je dus gewoon naar huis."

De camping in Twente De camping in Twente

Net een stapje verder

"Zeker met vies weer is van A naar B komen in een rolstoel niet te doen. Door gras en modder is dat gewoon zwaar", zegt Van de Esschert. Hij wordt met een speciale aanhangwagen naar de podia gebracht.

Andere grote festivals hebben ook toegankelijke voorzieningen voor gehandicapten, maar deze camping gaat net een stapje verder met de complete zorgunits en transport naar de podia. "Het haalt de drempel weg om ergens heen te gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore