Tussen Texel en Den Helder

Groep dolfijnen gespot voor Nederlandse kust: 'Dit is zeker bijzonder'

19 juli 2019 14:17 Aangepast: 19 juli 2019 16:29
Foto's van één van de tuimelaars in het Marsdiep Beeld © Jeroen Hoekendijk

Voor de kust van Den Helder is vandaag een groep van zo'n tien tot twintig dolfijnen gespot. De groep tuimelaars bestaat uit dieren van verschillende leeftijden, van jong tot oud. "Dit is zeker niet alledaags", zegt Stichting SOS Dolfijn.

De dolfijnen werden vanochtend voor het eerst gesignaleerd voor de kust van Camperduin in Noord-Holland. Van daaruit zwommen ze richting het noorden, inmiddels zijn ze in het Marsdiep gezien, tussen Texel en Den Helder.

'Actief en gezond'

Volgens Stichting SOS Dolfijn gaat het goed met de dolfijnen. "De groep lijkt actief en gezond te zijn, er is geen reden tot zorg." Hoewel de tuimelaar voorkomt in de Noordzee, komt het niet vaak voor dat ze worden gezien. "Zeker niet in zo'n grote groep, dit is absoluut bijzonder."

Jagen op vis

Zo'n honderd jaar geleden was de tuimelaar in Nederland nog een veel voorkomende soort, maar halverwege de twintigste eeuw verdween de soort grotendeels uit de Nederlandse wateren.

Sindsdien worden er nog soms waarnemingen gedaan van tuimelaars, maar die zijn meestal in hun eentje of met een kleinere groep. Vorig jaar werd nog een groep dolfijnen gespot voor de Belgische kust.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

25 dolfijnen gespot in de Noordzee: 'Dit zie je bijna nooit'

Dat de tuimelaars nu gezien worden in de Noordzee is tegelijkertijd niet zo gek: tuimelaars jagen meestal in groepen op scholen vis. Voor de kust zwemmen op dit moment veel vissen als haring en sprot, dus misschien blijven de tuimelaars nog een tijdje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dode dolfijn aangespoeld met plastic douchekop in slokdarm

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore