Ga naar de inhoud
Verbrandingsovens buiten gebruik

Afvalprobleem dreigt voor 2,5 miljoen huishoudens

Afval Beeld © ANP

Afvalverwerkers in het hele land moeten bijspringen om het restafval van de regio Amsterdam te verbranden. In die regio met 2,5 miljoen huishoudens is een probleem ontstaan omdat vier van de zes verbrandingsovens buiten gebruik zijn. Als de situatie niet snel wordt opgelost, dreigt afval niet meer te kunnen worden verwerkt.

Afvalverwerker AEB Amsterdam kon de veiligheid van de inmiddels buiten werking gestelde machines niet langer garanderen. "Wij hebben niet tijdig ingegrepen in achterstallig onderhoud", geeft woordvoerder Kees Verhagen toe. Medewerkers mogen niet langer aan onveilige situaties worden blootgesteld.

Beperkte capaciteit

Tot begin volgend jaar zullen de machines onder handen worden genomen. Dat betekent dat er nu maar 30 procent van de normale capaciteit beschikbaar is. Afval uit Amsterdam moet voor verbranding ook naar andere afvalverwerkers.

De Vereniging Afvalbedrijven heeft andere afvalverwerkers gevraagd om een deel van het te verbranden afval over te nemen. AEB Amsterdam moet die kosten op zich nemen, maar heeft daarvoor wel meer geld nodig. Daarover voert AEB nu gesprekken met banken en de gemeente. 

Als er niet snel een structurele oplossing komt, is de kans aanwezig dat het restafval in Amsterdam niet meer kan worden verwerkt. "Dat is een realistisch scenario", zegt AEB Amsterdam.

Viezigheid in loodsen

In het waterschap Amstel, Gooi en Vecht merken ze het nu al. "Wij leveren per dag acht vrachtwagens aan zuiveringsslib. Dat is wat overblijft wanneer je doorspoelt en wij het rioolwater zuiveren. Dat wordt normaal verbrand, maar moet nu worden opgeslagen op verschillende locaties", zegt woordvoerder Tim Leeuwerke.

Dat is geen oplossing voor de lange termijn. Leeuwerke: "We willen voorkomen dat het in het oppervlaktewater wordt gestort, maar het probleem begint wel nijpend te worden."

De gemeente Amsterdam laat weten rekening te houden met alle scenario's en is in gesprek over een oplossing. 

'Afvalverwerkers
Lees ook:
'Afvalverwerkers durven eikenprocessierups niet aan te nemen'
Bron: RTL Nieuws