Onderzoek

Consumentenbond: veel traphekjes zijn onveilig

19 juli 2019 12:41 Aangepast: 19 juli 2019 16:15
Beeld © Thinkstock

Veel traphekjes zijn onveilig. Dat concludeert de Consumentenbond in haar jaarlijkse traphekjestest. Van de 15 geteste hekjes zijn er maar liefst acht zo gevaarlijk dat ze het rapportcijfer 1 krijgen.

Veel van die hekjes blijken levensgevaarlijk als ze alleen met de meegeleverde plakstrips zijn vastgezet. In handleidingen van veel van de hekjes wordt geadviseerd ze te bevestigen met plakstrips óf schroeven. Veel hekjes die in de test alleen met plakstrips vastzaten, vielen echter uit de deur-, muur-, of trapopening.

Aanpassen handleidingen

De Consumentenbond roept fabrikanten op hun handleidingen direct aan te passen en gebruikers duidelijk te instrueren dat ze hekjes altijd met schroeven moeten vastzetten.

Twee andere hekjes in de test braken na een botsing met een gewicht van 10 kilo. Ook werkte de automatische sluiting van twee hekjes niet goed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1-jarige Leo klimt met speels gemak over dubbel traphek: 'Hij is net een klein aapje'

Zwarte lijst

De bond is teleurgesteld in het resultaat. Vorig jaar kwamen alle traphekjes nog zonder problemen uit de test.

De bond heeft een zwarte lijst gemaakt van traphekjes die onveilig zijn. Daar staan ook oudere modellen op die niet meer te koop zijn, maar nog wel tweedehands beschikbaar zijn of nog steeds worden gebruikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Praxis haalt onveilige traphekjes uit winkels, klanten krijgen geld terug

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`