Daarna hittegolf?

Oppassen als je op pad gaat: onweer met hagel en windstoten op komst

19 juli 2019 11:05 Aangepast: 20 juli 2019 11:10
Archieffoto. Beeld © ANP

Heb jij plannen om erop uit te trekken? Trek dan je regenjas maar aan en hou Buienradar in de gaten, want het kan flink gaan spoken. "Er komt hevig onweer onze kant op, met hagel, windstoten en vooral heel veel regen."

De onweersbuien trekken 's ochtends al meteen ons land in, zegt Marc de Jong van Buienradar. "De Zeeuwse kust is vanochtend al vroeg aan de beurt."

Pittige buien

Vanuit daar pakken de donderwolken zich samen om boven het binnenland voor overlast te zorgen. "Daar is het warmer, en dus worden de onweersbuien ook intensiever. Er kan in korte tijd veel regen vallen, er zijn echt pittige buien op komst. Als je die over je heen krijgt, kan dat best heftig zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onweer op komst? Dan moet je dit absoluut (niet) doen

Zeker in het oosten kan het flink gaan spoken. "Rond de Duitse grens kunnen zelfs windhozen en kleine tornado's ontstaan."

'Tricky'

De Jong waarschuwt mensen die erop uit gaan. "Het is een weekenddag dus veel mensen zullen plannen hebben. Maar het kan tricky zijn. Zeker als je op een festival of andere open plekken bent, moet je oppassen voor het onweer. Hou Buienradar goed in de gaten."

We houden vrijwel de hele dag last van het onweer. "Pas rond drie uur zal het aan de Zeeuwse kust weer wat op gaan klaren, de rest van Nederland volgt in de loop van de middag en avond."

Hittegolf?

De rest van het weekend zal blijken: na regen (en onweer) komt zonneschijn. En misschien zelfs een hittegolf. "Na zaterdag loopt de temperatuur flink op. Dinsdag reken we op een landelijke gemiddelde temperatuur van 30 graden, in Limburg kan het zelfs 34 graden worden."

Om te spreken van een landelijke hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen boven de 25 graden zijn, waarvan drie dagen tropisch (ten minste 30 graden). Gaan we dat halen? "Het blijft nog een beetje onzeker, de weermodellen lopen uiteen. Het zou kunnen dat we woensdag of donderdag weer wat buien krijgen waardoor het afkoelt, maar het kan ook zijn dat die uitblijven. Na het weekend wordt er meer duidelijk." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Code geel in heel Nederland: hevige hoosbuien, onweer en zelfs hagel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore