Dood 350 moslimmannen

Hoge Raad: Nederlandse staat deels aansprakelijk voor val Srebrenica

19 juli 2019 10:07 Aangepast: 19 juli 2019 11:33
De Moeders van Srebrenica voeren al tien jaar een procedure tegen de Staat.

De Hoge Raad vindt dat de Nederlandse staat deels aansprakelijk is voor de dood van 350 moslimmannen na de val van de moslim-enclave Srebrenica in juli 1995. De rechtbank in 2014 en later ook het gerechtshof in 2017 oordeelden dat ook. Nabestaanden hebben recht op 10 procent vergoeding van de schade die ze hebben opgelopen.

De advocaat-generaal adviseerde in februari aan de hoogste rechter dat Dutchbat - en daarmee de Staat - ten onrechte aansprakelijk was gesteld voor de dood van ongeveer 350 moslimmannen. De Hoge Raad hoeft dat advies niet te volgen.

Weggestuurd

De bijna 350 mannen behoorden tot de laatste groep die door de vijandelijke Bosnisch-Servische troepen werd weggestuurd van de VN-basis waar Dutchbat verbleef. De Nederlandse blauwhelmen daar 'begeleidden' de evacuatie van de betrokkenen. De Nederlandse eenheid had toen al kunnen óf moeten weten dat de mannen en jongens die werden weggevoerd het niet zouden overleven, aldus het arrest twee jaar geleden.

Tegelijk bepaalde het hof dat de nabestaanden recht hadden op 30 procent van de geleden schade, omdat de overlevingskans van de mannen volgens het hof ook 30 procent was geweest als ze wel op de VN-basis waren gebleven.

De Raad kent een lagere compensatie toe. De Hoge Raad gaat ervan uit dat er een overlevingskans was van 10 procent. Daar is de compensatie aan gekoppeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies: Nederland niet aansprakelijk voor drama Srebrenica

In cassatie

Zowel de Staat als de 'moeders van Srebrenica' ging in cassatie. De Staat ontkent elke aansprakelijkheid, omdat de troepen niet konden weten van de genocide en omdat ze onder de vlag van de VN opereerden. De VN zijn immuun voor vervolging.

De 'moeders' gingen ook in cassatie, omdat ze willen dat de Staat verantwoordelijkheid erkent voor de dood van alle ongeveer 8000 moslimmannen en -jongens. Een delegatie van de moeders was vandaag bij de uitspraak. Zeker 6000 nabestaanden begonnen de gerechtelijke procedure in 2007.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hof: Nederlandse Staat moet nabestaanden Srebrenica deels compenseren

Verslaggever Geert Gordijn is bij de uitspraak, volg hier zijn tweets:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore