Ga naar de inhoud
Sinds jaren 90

Een eigen huis kost nu negen jaarinkomens, dat was ooit vier

Beeld © ANP

Een eigen huis is voor mensen met een middeninkomen relatief twee keer zo duur geworden vergeleken met de jaren 90. Kostte een gemiddelde koopwoning in de jaren 90 nog evenveel als 4 tot 5 keer het modale jaarsalaris, nu is dat acht à negen keer.

Dat berekenden economen van de Rabobank op verzoek van de Telegraaf. Sinds de jaren 90 zijn de huizenprijzen veel harder gestegen dan de lonen. 

'Niet meer vanzelfsprekend'

"Voor Jan Modaal is de welvaart die als normaal werd beschouwd, zoals een eigen huis, niet meer vanzelfsprekend", zegt econoom Nic Vrieselaar in de krant.

Het onderzoek van de Rabobank is het zoveelste dat de benarde positie voor middeninkomens op de woningmarkt aantoont. Dit voorjaar bleek bijvoorbeeld al dat liefst 91 procent van alle koophuizen in Nederland buiten bereik van een modaal inkomen ligt. 

91
Lees ook:
91 procent van de koophuizen te duur voor Jan Modaal – waar kun jij nog wonen?

En naar de huurmarkt kunnen mensen met een modaal inkomen ook al niet uitwijken. Voor een sociale huurwoning verdienen ze te veel en in de vrije sector is de afgelopen jaren exact hetzelfde gebeurd: door de schaarste zijn ook de huurprijzen door het dak gegaan. 

Een modaal inkomen bedraagt momenteel zo'n 2701 euro in de maand bruto. In 1995 was dat -omgerekend naar euro's - 1716 euro. In diezelfde periode dat het inkomen met net iets meer dan de helft steeg, werden de koophuizen drie keer zo duur.

Compleet
Lees ook:
Compleet Caribisch eiland te koop voor nog geen vier ton