Ga naar de inhoud
Bij de keel grijpen

'Artsen aanvallen en bedreigen aan de orde van de dag bij huisartsenposten'

Aan de balie van de huisarts Beeld © ANP

In één op de drie huisartsenposten is afgelopen jaar een arts of assistent aangevallen door een agressieve patiënt. En bij de helft van alle posten wordt zeker eens in de maand gedreigd met geweld.

Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw, dat 29 van de 50 organisaties van huisartsenposten in Nederland ondervroeg. Daaruit blijkt dat geweld op de huisartsenposten, de plek voor spoedeisende zorg in avond, nacht en weekend, een enorm probleem is.

Terugkomen met wapen

Het gaat dan om patiënten die niet geholpen worden en dreigen terug te komen met een wapen of de arts bij de keel grijpen.

Een grote meerderheid geeft bovendien aan dat het nu erger is dan vijf jaar geleden. 

Consumentenmentaliteit

De artsen wijten het geweld aan wat ze noemen 'een consumentenmentaliteit'. Ook al is de huisartsenpost alleen bedoeld voor zaken die echt niet tot morgen kunnen wachten, sommige patiënten vinden dat ze gewoon altijd geholpen moeten worden, ook als er helemaal geen sprake is van spoed. 

"Mensen zijn gewend de hele dag boodschappen te kunnen doen. Ze denken dat huisartsenzorg ook gewoon beschikbaar is, maar dat is niet zo", stelt Astrid Scholl van de koepel van huisartsenposten tegen de krant. 

Het geweld en het dreigen komt niet alleen voor in de grote steden, maar overal in het land. 

Patiënten
Lees ook:
Patiënten pikken fouten huisartsen niet meer, aantal klachten stijgt