Ga naar de inhoud
Toegenomen prestatiedruk

Uit cijfers blijkt: jongeren van nu hebben het zwaarder dan hun ouders het hadden

(Archieffoto) Beeld © ANP

Jongeren hebben het zwaar, en bovendien veel zwaarder dan hun ouders het destijds hadden. Dat blijkt nu ook echt uit cijfers van het CBS, dat 21 jaar lang onderzoek deed naar geluk en tevredenheid.

En jongeren tussen de 18 en 25 zijn de enigen die nu minder tevreden zijn met hun leven dan hun leeftijdsgenoten van een generatie geleden waren.

Overgrote meerderheid gelukkig

Dat wil nu ook weer niet meteen zeggen dat jongeren ontzettend ontevreden door het leven gaan. Nog steeds geeft een overgrote meerderheid van hen aan gelukkig en tevreden te zijn, maar het zijn er wel minder dan in 1997. En dat is dwars tegen de trend in, want Nederlanders van andere leeftijden vinden dat ze nu juist beter af zijn dan toen

Studenten
Lees ook:
Studenten vaker in psychische problemen door prestatiedruk

Toegenomen prestatiedruk

Waarom jongeren nu negatiever oordelen weet het CBS niet, omdat er te weinig gegevens zijn, maar vermoed wordt dat het de toegenomen prestatiedruk is die zijn tol eist van jongeren.

Waar hun ouders 20 jaar geleden bijvoorbeeld nog konden studeren met een riante studiefinanciering die veelal niet hoefde te worden terugbetaald, moet nu elke euro worden geleend. Ook wijst onderzoeker Tanja Traag op de toegenomen maatschappelijke druk van het succesvol moeten zijn.

'Help,
Lees ook:
'Help, mijn post heeft geen likes!' Maakt Instagram mensen gek?