Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken moet gemeenten verplichten het boerkaverbod te handhaven. Dat vinden VVD, PVV en CDA in de Tweede Kamer.
De partijen reageren op een instructie aan gemeenten over het boerkaverbod in handen van onze politieke redactie.
De documenten over de inwerkingtreding van het boerkaverbod op 1 augustus heeft de minister aan alle gemeenten gestuurd. Daarin staat dat ambtenaren behoedzaam te werk moeten gaan als ze een boerka zien. "Het uitgangspunt is altijd om in dit soort situaties te proberen te voorkomen dat de situatie escaleert."

In de brief geeft Ollongren aan dat gemeenten bij overtreding van het boerkaverbod de persoon die de boerka draagt kunnen vragen het gezichtsbedekkende kledingstuk te verwijderen of de ruimte te verlaten. Als de persoon dat weigert, kan de politie worden ingeschakeld, schrijft de minister. Deze zogenoemde 'kan bepaling' verplicht de gemeenten tot niks, vinden de Kamerleden.
Niet voor niets wet
En dat kan niet, vindt VVD-Tweede Kamerlid Wiersma: "We hebben niet voor niks een wet. Ollongren moet die uitvoeren en geen ruimte bieden aan linkse colleges die denken dat ze kunnen handhaven, maar niet hoeven."
Ook coalitiepartner CDA vindt dat Ollongren met haar brief gemeenten te veel vrijheid geeft. "Wat het CDA betreft, moet de minister geen onduidelijkheid laten bestaan dat bij het weigeren van het afnemen van de gezichtsbedekkende kleding de politie ingeschakeld moet worden", zegt CDA-Kamerlid Van der Molen.
Wilders woedend
PVV-leider Wilders, de initiatiefnemer van de maatregel, briest van woede nadat hij de brief van de minister aan de gemeenten heeft gelezen: "Dit is absoluut niet in de geest van de wet. Mensen eerst vragen of ze hun boerka af willen doen. Alsof je een inbreker eerst vraagt of hij je huis wil verlaten, of hij wel echt wilde inbreken."
Volgens bestuursrechtdeskundige professor Voermans van de Universiteit Leiden doet Ollongren niks verkeerd. Ze kan gemeenten, ziekenhuizen, scholen en openbaar vervoer-bedrijven helemaal niet dwingen een wet te handhaven. "Zij gaat niet over die organisaties'', zegt hij.
Maar daar denken VVD, CDA en PVV anders over. Ollongren moet de gemeenten een nieuwe brief sturen die veel dwingender is. Wiersma: "Een verduidelijking sturen, lijkt me heel verstandig want informatie van de overheid moet glashelder zijn." Van der Molen: "Nu dit blijkbaar niet duidelijk genoeg is, lijkt het ons gepast dat de minister daar nog eens helder over communiceert."

Wilders: "Het is onaanvaardbaar dat deze minister een optie inbouwt dat het eigenlijk niet hoeft dat straffen. Zo zitten de wetten niet in elkaar. Als je iets strafbaars doet, en vanaf 1 augustus is boerka's dragen op bepaalde plekken verboden, dan moet er worden gestraft."
In een reactie wijst het ministerie van Binnenlandse Zaken erop dat er over de uitvoering van de wet veel overleg is geweest met de betrokken sectoren. "Het is aan een medewerker om in te schatten hoe ermee om te gaan. De wet gaat 1 augustus in en dan moeten we kijken hoe de wet gaat werken. Dat goed monitoren, evalueren en met de sectoren in gesprek blijven of het werkt."
Gemeentes eens met minister
Een telefonische rondgang langs de vier grote gemeenten leert dat die het met het ministerie eens zijn. In eerste instantie moet de baliemedewerker, de buschauffeur, de verpleegkundige aan de boerkadrager vragen het kledingstuk te verwijderen. Pas als men dat niet wil, zal bijvoorbeeld Utrecht 'eventueel de politie bellen', zegt een woordvoerder.
In Amsterdam gaan ze ervan uit dat de wet wordt gehandhaafd: "Idealiter met een vriendelijk verzoek, maar de wet geldt dus we zullen in stappen handhaven."