Ga naar de inhoud
Nooit meer vrij

Hun hele leven achter de tralies: dit zijn de levenslang gestraften van Nederland

Cevdet Y. (links) voor zijn voorgeleiding in 1983. Beeld © ANP

De crimineel Naoufal F., ook wel bekend als Noffel, gaat levenslang de gevangenis in voor het organiseren van een liquidatie. Ruim 40 mensen zitten voorgoed achter de tralies. Wie zijn deze zwaarstgestraften van Nederland?

Na 25 jaar krijgt iedere levenslang gestrafte een herbeoordeling. De veroordeelden in dit overzicht zitten allemaal een levenslange gevangenisstraf uit, maar sommigen kunnen nog in hoger beroep (of zijn dat al gegaan).

Cevdet Y.
Sinds: 1984
Veroordeeld voor: Y. schoot in 1983 zes mensen dood in café ’t Koetsiertje in Delft. Onder de slachtoffers was ook een 12-jarig meisje. Tot op de dag van vandaag is Y.’ motief onduidelijk. Sinds 2001 zit hij in een tbs-kliniek omdat hij ongeschikt zou zijn voor normale gevangenschap. Sinds 2002 mag hij op verlof, sinds een aantal jaar ook onbegeleid.

Loi Wah C.
Sinds: 1988
Veroordeeld voor: de moord op een gezin in Rotterdam, onder wie twee kleine kinderen. C. heeft altijd ontkend dat hij dit heeft gedaan en heeft al vijf keer gratie aangevraagd, maar het verzoek is alle keren afgewezen.

 

Thumbnail

Loi Wah C. in de rechtszaal

René H.
Sinds
: 1990
Veroordeeld voor: de drievoudige moord op zijn vrouw en schoonouders in Engeland. In 1994 werd hij overgeplaatst naar Nederland.

Edwin S.
Sinds: 1994
Veroordeeld voor: schoot een echtpaar neer dat hem in hun huis in Badhoevedorp betrapte. De man overleed, de vrouw raakte levensgevaarlijk gewond.

Ap A.
Sinds: 1995
Veroordeeld voor: schoot in 1990 twee medewerkers van de Albert Heijn dood tijdens een overval. Een derde medewerker werd in zijn rug geschoten en raakte blijvend invalide. A. vluchtte naar Chili, waar hij werd opgepakt en uiteindelijk uitgeleverd in Nederland.

Frank P.
Sinds: 1996
Veroordeeld voor: was de leider van de Bende van Venlo. Begin jaren ’90 maakte die bende zich onder meer schuldig aan roofmoorden.

 

Thumbnail

Frank P. in de rechtbank in 1996 | ANP

Harold H.
Sinds: 1998
Veroordeeld voor: voor het oog van haar twee zoontjes doodde H. in 1993 zijn vriendin.

Bennie S.
Sinds: 1998
Veroordeeld voor: schoot hoofdagente Allegonda Gremmer dood toen zij als lid van een arrestatieteam zijn huis wilde binnenvallen. 

Juan N.
Sinds: 1998
Veroordeeld voor: vermoordde zijn ex-vrouw in haar kapsalon. Zat eerder in Spanje al jaren vast voor de moord op zijn broer.

Jan S.
Sinds: 2000
Veroordeeld voor: verkrachting van en moord op zijn 7-jarige buurmeisje, verkrachting van zijn vrouw en verkrachting van een prostituee.

Edward J.
Sinds: 2000
Veroordeeld voor: een dubbele moord op Bonaire, op een Nederlandse ondernemer en diens vrouw. Werd in Willemstad (Curacao) veroordeeld tot levenslang en later overgeplaatst naar Nederland.

In een minuut: zo werkt een levenslange gevangenisstraf

01:11

Hüseyin B.
Sinds: 2001
Veroordeeld voor: voor moord, gijzeling en drugshandel

Ugur U. en Edwin Z.
Sinds: 2002
Veroordeeld voor: de mannen overvielen een huis in Dordrecht. Daarbij werden drie mensen – een vrouw, haar 16-jarige dochter en het 16-jarige vriendje van de dochter – gedood om herkenning te voorkomen. De levenslange straf van een derde verdachte werd in hoger beroep omgezet in 20 jaar cel en tbs. 

Louis H.
Sinds: 2003
Veroordeeld voor: het doden van zijn ex-vriendin en de moord op haar twee kinderen in 1984.

Birol C.
Sinds: 2003
Veroordeeld voor: schoot in Den Haag twee mannen dood met wie hij onenigheid had over de buit van een samen uitgevoerde oplichting.

Dawanpersad S.
Sinds: 2003
Veroordeeld voor: verkrachting, diefstal, poging tot doodslag en de moord op een 80-jarige man. De moord pleegde de tbs’er toen hij niet was teruggekeerd van een proefverlof.

Ischa M. en Mehmet A.
Sinds: 2004
Veroordeeld voor: een drievoudige moord in Helmond. De slachtoffers werden tijdens een ripdeal door M. doodgeschoten. A. was de opdrachtgever.

Olaf H.
Sinds: 2004
Veroordeeld voor: het doodschieten van een echtpaar in Sittard in hun autobedrijf. Hun 9-jarige kleindochter raakte zwaargewond en was de belangrijkste getuige.

Veroordeeld
Lees ook:
Veroordeeld tot levenslang: 'Het kan heel uitzichtloos zijn'

Gerrie M.
Sinds: 2004
Veroordeeld voor: de moord op een drugshandelaar. De stoffelijke resten van het slachtoffer zijn nooit teruggevonden omdat het lichaam van de man verbrand is in een oven.

Sunil M.
Sinds: 2005
Veroordeeld voor: gaf opdracht voor brandstichting bij zijn buren. Daarbij kwamen twee kinderen om het leven. Veroordeeld voor de moord op de jongens en poging tot moord op hun ouders.

Daniel S.
Sinds
: 2005
Veroordeeld voor: Engelse drugshandelaar die in 2002 een Groninger in de deuropening van zijn woning doodschoot. S. was eigenlijk op zoek naar de zus van het slachtoffer. Was in Engeland al eerder veroordeeld tot levenslang, maar wist in 2001 te ontsnappen.

Mohammed B.
Sinds
: 2005:
Veroordeeld voor: de moord op regisseur en columnist Theo van Gogh en poging tot moord op agenten en ooggetuigen. Op het lichaam van Van Gogh liet B. een brief achter aan Ayaan Hirsi Ali.

Levenslang
Lees ook:
Levenslang in de bak: is dat wel menselijk?

Frans B.
Sinds: 2005
Veroordeeld voor: het levend begraven van een mede-tbs’er in Nijmegen. Dit gebeurde in de kliniek waar B. zelf werd behandeld. Hij zat al vast voor doodslag op zijn 15-jarige nichtje.

Rudolf K.
Sinds
: 2005
Veroordeeld voor: de moord op een zwerver in een park in Enschede. Stak daarnaast drie willekeurige mensen neer en doodde en verminkte tientallen dieren.

Fernando P., Elmer P. en Zé Carlos B.
Sinds: 2007
Veroordeeld voor: een schietpartij in een Rotterdams café. De drie richtten een bloedbad aan: drie mensen kwamen om het leven.

Marcel T.
Sinds: 2008
Veroordeeld voor: de moord op politiek activist Louis Sévèke. Ook veroordeeld voor bankovervallen en bomaanslagen. 

Hee Chan S.
Sinds: 2010
Veroordeeld voor: stak in België zijn vriendin dood. Werd twee jaar geleden overgeplaatst naar Nederland.

Joseph M.
Sinds
: 2011
Veroordeeld voor: internationale oorlogsmisdrijven gepleegd tijdens de genocide in Rwanda. Werd vervolgd in Nederland - waar hij politiek asiel had aangevraagd - omdat hij niet aan Rwanda kon worden uitgeleverd.

Faig B.
Sinds: 2012
Veroordeeld voor: de moord op zijn exen Farida en Nargiz. Ook schoot hij de zus en moeder van Nargiz dood.

Jesse R., Mohammed R, Siegfried S
Sinds: 2013
Veroordeeld voor: Jesse R. kreeg levenslang voor de liquidatie van Thomas van der Bijl, Kees Houtman, Henie Shamel, Anne de Witte, Tonnie van Maurik, Salim Hadziselimovic en Djordje Ilic.

Mohammed R. kreeg levenslang voor de moord op Shamel, De Witte, Van Maurik, Hadziselimovic en Ilic. Siegfried S. voor de moord op Shamel en De Witte.

Anouar B. en Adil A. *strafzaak loopt nog
Sinds: 2015
Veroordeeld voor: de liquidaties van Saöd El Yazidi en Yousseh Lkhorf

George H. * strafzaak loopt nog
Sinds
: 2016
Veroordeeld voor: vergiftiging van twee mannen uit de Dominicaanse Republiek.

Dino S.
Sinds: 2017
Veroordeeld voor: medeplegen van liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl en deelnemen criminele organisatie.

Eshetu A. *strafzaak loopt nog
Sinds
: 2017
Veroordeeld voor: oorlogsmidaden in Ethiopië.

Jurandy T. *strafzaak loopt nog
Sinds: 2018
Veroordeeld voor: de liquidatie van Sven Prins in 2015 in Brunssum.

Teruglezen:
Lees ook:
Teruglezen: rechtbank legt Willem Holleeder levenslange celstraf op

Admilson R. en Marcos R.
Sinds: 2018
Veroordeeld voor: de moord op Berend Smit in 2012 en de dubbele moord op Jan en Greet Veenendaal.

Omar L, Hicham M. *strafzaak loopt nog
Sinds: 2019
Veroordeeld voor: de liquidaties op Eaneas Lomp en Chahid Yakhlaf in 2015.

Willem Holleeder *strafzaak loopt nog
Sinds: 2019
Veroordeeld voor: het opdracht geven voor vijf liquidaties en doodslag. Volgens de rechtbank gaf hij opdracht voor de liquidaties van Cor van Hout, Willem Endstra, John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Hij werd ook schuldig bevonden voor doodslag bij botenhandelaar Robert ter Haak.

Naoufal F. *strafzaak loopt nog
Sinds: 2019
Veroordeeld voor: het organiseren van de liquidatie op Ali Motamed in 2015.