Bruidsvlucht

Vliegende mieren zorgen voor invasie: 'Ik pluk ze uit mijn haren, mond en oren'

18 juli 2019 13:23 Aangepast: 18 juli 2019 18:37
Ineens kruipen ze overal uit hun nest: vliegende mieren. Beeld © iStock

Het is zwoel weer en dus vliegen ze massaal uit: vliegende mieren. Op sociale media raken mensen niet uitgepraat over het fenomeen. Waar komt dit verschijnsel vandaan en is het erg als ze zomaar in je mond verdwijnen? "Ik beschouw het als een gratis proteïnesnack."

Ria uit Winschoten zat gistermiddag op het balkon toen ze opeens aan kwamen vliegen: een zwerm vliegende mieren. Ze kwamen in groten getale. "Alleen bij mijn balkon. En verderop was er niets, alleen hier."

Vliegende verschijnsel

Ria is niet de enige die last heeft van het vliegende verschijnsel. In het hele land zijn ze massaal uitgevlogen. Op Twitter is het fenomeen 'trending topic'. "Ik heb net tijdens het fietsen een vliegende mier binnengekregen. Ik beschouw het als een gratis proteïnesnack", twittert Geerte.

Onaangename verrassing: krioelende berg vliegende mieren in je huis

Beelden van Nederlanders die last hebben van de vliegende mieren.

Bruidsvlucht

"Het is een jaarlijks verschijnsel", zegt insectendeskundige Ruud van Kats, verbonden aan Wageningen Environmental Research. "In de zomer, bij zwoel weer, krijgen mieren tijdelijk vleugels en vliegen ze uit voor de zogenoemde bruidsvlucht. De vrouwtjes, die twee keer zo groot zijn als het mannetje, paren dan in de lucht met het mannetje om een nieuwe kolonie te beginnen."

Hoe hoger het mannetje vliegt, des te meer kans dat het vrouwtje met het mannetje wil paren. 

Als ze klaar zijn en de paring heeft plaatsgevonden, knippen de mieren hun vleugels zelf af. Het mannetje sterft vaak op de grond en het vrouwtje gaat een geschikte plek zoeken om een nest te maken, zegt Kats. "Bijvoorbeeld tussen naden van tegels. Daar ontstaat dan een nieuwe kolonie die weer jaren vooruit kan."

Enkele dagen

Het verschijnsel duurt maar enkele dagen. Veel mensen vinden de vliegende mieren smerig. Onterecht, zegt Van Kats. "De mieren hebben geen ziektes bij zich. Ze bijten misschien, maar ze steken niet. Het lijkt misschien vies, maar je kunt er niet ziek van worden."

En eigenlijk is het niets bijzonders, zegt Van Kats. Dat het zoveel mensen opvalt, heeft volgens hem misschien ook wel een voor de hand liggende reden. "Tijdens de vakantie heb je meer tijd om om je heen te kijken."

Oplossing

Toch liever geen mier? Ervaringsdeskundige Maarten van Vliet heeft nog wel een tip om de beestjes weg te houden: "Leg een doorgesneden ui neer. Mieren raken gedesoriënteerd van de geur en kunnen hun nest dan niet meer vinden. Je hebt er geen last meer van en het is een natuurvriendelijke oplossing."

Andere tip: haal je tegels uit je tuin want daar nestelen mieren zich graag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helpt kokend water tegen mieren? Alle feiten en fabels over beestjes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore