De conclusie dat sporten op kunstgras met rubberkorrels veilig is voor kinderen, is voorbarig. Dat schrijven vier hoogleraren in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) meldden twee jaar geleden dat de risico's bij het spelen op kunstgrasvelden met zogenoemd rubbergranulaat, korrels van gemalen autobanden, te verwaarlozen zijn.
Onnauwkeurigheden en tekortkomingen
De hoogleraren zijn het daar duidelijk niet mee eens.

Zij vinden dat de onderzoeken waarop het RIVM zich baseert onnauwkeurigheden en tekortkomingen bevatten. Zij noemen de conclusie dat het spelen op kunstgras met rubberkogels veilig is, 'prematuur'.
Kankerverwekkend
In de korrels zitten stoffen die kanker kunnen verwekken en die effect kunnen hebben op het immuunsysteem en de gedragsontwikkeling. Wetenschappelijke informatie hierover zou niet in de RIVM-berekeningen zijn meegenomen.
Als dat wel zou zijn gebeurd, zou de uitkomst wellicht een stuk negatiever zijn geweest. Vooral voor keepers zouden er dan wel degelijk gezondheidsrisico's bestaan.

RIVM ontkent
Het RIVM ontkent in de Volkskrant dat zijn conclusies voorbarig zijn.
Het instituut wijst op een andere weging van de risicofactoren, en daaruit zou blijken dat er nauwelijks gevaren zijn voor op kunstgras spelende kinderen, ook voor keepers.
Wel spelen, maar goed oppassen
De wetenschappers zeggen overigens dat kinderen best op het rubberkunstgras kunnen spelen, maar ze moeten wel goed oppassen. Ze moeten ervoor zorgen dat ze de korrels niet in hun mond en aan hun handen krijgen.
Na het sporten moeten ze onder de douche gaan, en ouders moeten hun sportkleding in de wasmachine gooien.
