Ga naar de inhoud
Vraagtekens bij onderzoek

'Wellicht toch risico's bij spelen op kunstgras met rubberkorrels'

Voetballers spelen een wedstrijd op kunstgras. Beeld © ANP

De conclusie dat sporten op kunstgras met rubberkorrels veilig is voor kinderen, is voorbarig. Dat schrijven vier hoogleraren in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) meldden twee jaar geleden dat de risico's bij het spelen op kunstgrasvelden met zogenoemd rubbergranulaat, korrels van gemalen autobanden, te verwaarlozen zijn.

Onnauwkeurigheden en tekortkomingen

De hoogleraren zijn het daar duidelijk niet mee eens.

Rubberkorrels
Lees meer
Rubberkorrels op kunstgrasveld zijn slecht voor milieu

Zij vinden dat de onderzoeken waarop het RIVM zich baseert onnauwkeurigheden en tekortkomingen bevatten. Zij noemen de conclusie dat het spelen op kunstgras met rubberkogels veilig is, 'prematuur'.

Kankerverwekkend

In de korrels zitten stoffen die kanker kunnen verwekken en die effect kunnen hebben op het immuunsysteem en de gedragsontwikkeling. Wetenschappelijke informatie hierover zou niet in de RIVM-berekeningen zijn meegenomen.

Als dat wel zou zijn gebeurd, zou de uitkomst wellicht een stuk negatiever zijn geweest. Vooral voor keepers zouden er dan wel degelijk gezondheidsrisico's bestaan.

Onderzoekers:
Lees meer
Onderzoekers: sporten op rubberkorrels veroorzaakt geen kanker

RIVM ontkent

Het RIVM ontkent in de Volkskrant dat zijn conclusies voorbarig zijn.

Het instituut wijst op een andere weging van de risicofactoren, en daaruit zou blijken dat er nauwelijks gevaren zijn voor op kunstgras spelende kinderen, ook voor keepers.

Wel spelen, maar goed oppassen

De wetenschappers zeggen overigens dat kinderen best op het rubberkunstgras kunnen spelen, maar ze moeten wel goed oppassen. Ze moeten ervoor zorgen dat ze de korrels niet in hun mond en aan hun handen krijgen.

Na het sporten moeten ze onder de douche gaan, en ouders moeten hun sportkleding in de wasmachine gooien.

Amsterdam
Lees meer
Amsterdam wil geen nieuw kunstgras met rubberkorrels meer