Ga naar de inhoud
Dagelijkse scheldpartijen

Baas van Rijkswaterstaat: 'Te veel agressie tegen weginspecteurs'

Aangereden pick-up van weginspecteur. Beeld © Rijkswaterstaat

De baas van Rijkswaterstaat maakt zich grote zorgen over de toenemende agressie van weggebruikers tegen weginspecteurs. Driekwart van de medewerkers krijgt bijna dagelijks te maken met scheldpartijen of opgestoken middelvingers.

Dat laat Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, weten in een interview met De Telegraaf.

Wie
Lees ook:
Wie rood kruis negeert, wordt met slimme camera gepakt

"Ik zoek nooit de publiciteit, maar nu maak ik een uitzondering en vraag het publiek hun gedrag aan te passen", stelt Blom. "Het is onacceptabel dat de mensen die ervoor zorgen dat wij zoveel mogelijk kunnen doorrijden, het mikpunt van agressie worden."

Fysiek geweld

Blom doelt niet alleen op dagelijkse scheldpartijen of opgestoken middelvingers, maar ook op fysiek geweld. In de eerste maanden van dit jaar werden elf meldingen van fysiek geweld gedaan door de weginspecteurs.

Weginspecteur
Lees ook:
Weginspecteur mag straks ook rijden op vluchtstrook beboeten

'Niet opletten'

Daarnaast botsen dit jaar al 22 weggebruikers op een van de voertuigen van Rijkswaterstaat. "Naast agressie hebben onze mensen dus ook te maken met veel weggebruikers die niet opletten", stelt Blom. "Mensen die met hun smartphones of andere dingen achter het stuur bezig zijn."

De weginspecteurs kregen recent meer bevoegdheden en mogen nu ook beboeten als weggebruikers op de vluchtstrook rijden of als vrachtwagens hoogtemeldingen negeren.

Weginspecteur Ton ontsnapte aan de dood: 'Ik zag een vrachtwagen op ons afkomen'

01:48