Ga naar de inhoud
'Recht voor mijn lens'

Trouwfoto's verpest door fotograferende gasten: 'Ik was zó boos'

Fotograferende bruiloftsgasten tijdens een ceremonie (archieffoto). Beeld © iStock

Het zal je als trouwfotograaf maar gebeuren: de ceremonie begint, de bruid komt binnenlopen met haar vader. Een prachtig moment dat je natuurlijk moet vastleggen, maar voor je de sluiterknop kunt indrukken gaat het mis: één van de gasten springt voor je lens op om zelf een foto te maken. "Ze stond recht voor mijn neus, ik kon geen kant meer op. Die foto was volledig verpest."

"Aan het meisje met de iPhone. Niet alleen verpestte je mijn foto, maar ook nam je dit prachtige moment af van de bruidegom, de bruid en haar vader." De Amerikaanse trouwfotograaf Hannah Way windt er geen doekjes om.

Zicht geblokkeerd

Ze is woedend op één van de vrouwelijke bruiloftsgasten, die op het moment dat de bruid met haar vader richting de bruidegom liep, opstond om zelf met haar iPhone een foto te maken. Daarmee blokkeerde ze het zicht van de ingehuurde fotograaf, Hannah Way. Zij plaatste foto's van het voorval op Facebook en daarop kwamen ruim 130.000 reacties: 

'Shot verpest'

De Drentse trouwfotograaf Hilda Koopmans maakte onlangs vrijwel hetzelfde mee. "Ik had een supermooi shot voor ogen. De bruid zou aan de arm van haar vader binnen komen lopen in de kerk met perfect licht en een prachtige weerspiegeling. Maar op het moment dat de deuren open gingen, sprong er een vrouw met haar mobieltje uit de kerkbanken om een foto te maken, en ging daarbij pontificaal voor mijn lens staan. Zó ontzettend balen, ik was zo boos en teleurgesteld. Ik heb natuurlijk nog wel andere foto's kunnen maken van de bruid die met haar vader binnenkomt, maar het shot dat ik voor ogen had was volledig verpest."

'Zonde van het moment'

Hilda baalt van bruiloftsgasten die het tijdens de ceremonie nodig vinden om zelf foto's te maken met hun mobieltje. "Je ziet het bijna op elke bruiloft wel. Maar wat mensen zich vaak niet realiseren is dat een bruidspaar mij veel geld betaalt om prachtige foto's te maken, en dat zij op deze manier echt een herinnering voor het bruidspaar kunnen verpesten. Ook is het zonde van het moment als je de hele ceremonie via het scherm van je telefoon zit te volgen."

Ze probeert bruiloftsgasten wel eens aan te spreken op hun gedrag. "Maar je kunt natuurlijk op zo'n dag niet met mensen in discussie gaan. Je kunt het alleen maar vriendelijk vragen."

'Snel ernaast gesprongen'

Ook Remco van der Sloot van WeCapture ziet tijdens bruiloften regelmatig dat bruiloftsgasten met een mobieltje in de hand voor zijn lens lopen op het 'moment supreme'. "Laatst nog een man die op het moment dat de bruidegom kwam aanlopen het gangpad in sprong, recht voor mijn lens. Ik ben er snel naast gesprongen en heb alsnog een foto kunnen maken van onder de gast door."

Niet zo'n probleem

Anders dan Hilda vindt Remco het niet zo'n probleem als andere bruiloftsgasten ook een foto willen maken. "Wij (hij fotografeert bruiloften altijd samen met zijn compagnon, red.) omarmen het eigenlijk, en proberen zo'n fotograferende gast juist te gebruiken in de compositie of als kader", vertelt hij.

Remco legt bruiloften op een documentaire wijze vast. Als gasten zelf foto's maken in hun enthousiasme, dan hoorde dat gewoon bij het moment en de dag, vindt hij. "Als het gebeurt, dan gebeurt het. Het is ook echt iets van deze tijd en deze generatie. Als mensen over 15 jaar terugkijken op dit soort foto's en ze zien tante Mientje alles vastleggen met haar mobieltje, geeft dat ook een bepaalde sfeer."

'Part of the story'

Ook bruidsfotograaf Marieke Lodder herkent dit soort situaties tijdens haar werk. "Iedereen wil tegenwoordig overal foto's van maken." Maar ook zij vindt dat niet zo'n probleem. "Op het moment dat het gebeurt wordt het 'part of the story'. En natuurlijk wordt er daardoor wel eens een shot verpest, maar dat is nou eenmaal hoe het is. Het zegt ook iets over het enthousiasme van de gasten en over hoe blij ze zijn dat ze er bij kunnen zijn."

Marieke bespreekt het gebruik van mobiele telefoons door gasten wel tijdens een kennismakingsgesprek met een bruidspaar. "Zij moeten bepalen of het voor hen een probleem is dat er mogelijk mobieltjes te zien zijn op de foto's. Als dat het geval is, kun je bijvoorbeeld de ceremoniemeester laten zeggen dat de gasten geen foto's mogen maken tijdens de ceremonie, en bijvoorbeeld een moment inplannen dat het wel mag."

Bizarre
Lees ook:
Bizarre trouwfoto: 'We waren net tien minuten getrouwd toen het helemaal misging'

Intiem moment

Ook fotograaf Jill Streefland bespreekt het gebruik van mobiele telefoons al tijdens het intakegesprek met de aanstaande bruid en bruidegom. Steeds meer bruidsparen zijn er zich van bewust dat vooral de ceremonie een intiem moment is, dat het een belangrijk en mooi moment is, waar je eigenlijk samen van moet genieten."

Dat zag ze tijdens het fotograferen van een bruiloft afgelopen weekend. "Iedereen was bezig met het moment, niemand had een mobieltje in de hand. De bruidegom werd bij het altaar omhelst door zijn getuigen, echt een heel liefdevol moment."

 

Maak er het beste van

Maar ook bij Jill komt het wel eens voor dat iemand voor haar lens springt. "Zo vreselijk is het niet, je hebt het ook niet in de hand. Als het gebeurt, maak ik er gewoon het beste van. Dan duik ik eromheen of naar beneden. Of probeer ik de fotograferende gast in mijn shot te gebruiken. Ik heb een journalistieke benadering, dus als het gebeurt, leg ik het gewoon vast zoals het is."

Wel vindt ze het jammer voor de bruiloftsgasten zelf. "Als je foto's aan het maken bent, kun je niet genieten van het bijzondere moment zelf, en dat is zonde."

Bruidspaar
Lees ook:
Bruidspaar maakt trouwfoto's in de supermarkt waar ze elkaar ontmoetten