Asociaal rijgedrag

Politie haalt uit naar aso-rijders: 'Iemand vecht voor leven, wij krijgen middelvingers'

17 juli 2019 14:10
Het zware ongeval in Zeewolde. Beeld © Politie Zeewolde

De politie heeft een Facebook-oproep gedaan aan automobilisten die zich gisteren bij een ernstig ongeluk in Zeewolde hebben misdragen. "Terwijl iemand vocht voor zijn leven werden agenten door automobilisten uitgescholden en kregen we de ene na de andere middelvinger. Dat hakt erin."

"We werden meerdere keren uitgescholden voor klootzakken", zegt een politiewoordvoerder. "Mensen reden tussen pionnen door en we kregen veel, heel veel middelvingers. Een leaserijder schreeuwde naar een agent dat hij geen extra kilometers mocht maken."

Middelvingers 

Bij een ernstig ongeluk gistermiddag,  waarbij vijf auto's en een vrachtauto waren betrokken, ging een aantal gefrustreerde automobilisten door het lint toen de weg urenlang moest worden afgesloten. "Terwijl één van de slachtoffers vocht voor zijn leven en hulpdiensten veilig hun werk probeerden te doen, werden sommige automobilisten agressief omdat ze niet konden doorrijden", zegt de politiewoordvoerder.

Een agente die allerlei scheldwoorden en middelvingers mocht ontvangen, zette het verhaal op Facebook met als aanhef: 'Beste gehaaste bestuurders'. De post wordt massaal gedeeld. 

Op de Gooiseweg in Zeewolde gebeuren vaker ongelukken. Op de Gooiseweg in Zeewolde gebeuren vaker ongelukken.

'Meer besef'

De politiewoordvoerder licht namens de agenten toe: "We delen dit verhaal niet om belerend te doen. Wél hopen we dat bestuurders zich voortaan eerst bedenken dat we niet zomaar een weg urenlang afzetten. Als we dat doen, heeft dat een reden. We willen zo goed én veilig mogelijk ons werk doen." 

Omdenken

De politiewoordvoerder vervolgt: "We begrijpen dat het frustrerend is als de weg wordt afgesloten, maar het gebeurt nog te vaak dat automobilisten zich asociaal gedragen. Dat hakt er in voor de betrokken hulpverleners. We sluiten echt niet zomaar een weg af."

Je kan ook omdenken, vindt de politie. "In plaats van frustratie te uiten over de diverse wegafsluitingen. U bent tenminste nog wél onderweg naar huis, enkel met een omweg’, schrijven de agenten. 

Steun voor de politie

Het bericht werd in korte tijd veelvuldig gedeeld en geliked. In de reacties is er vooral steun voor de politie.

'Wij stonden er vlak bij. We zijn dankbaar voor jullie snelle inzet', schrijft Laura Donker. "Respect voor het werk is op zijn plaats'', zegt Gerrit Demage. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestuurders op A2 negeren rood kruis en rijden door sporen ongeluk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore