Conflict

Waarom maken gemeente Westland en de minister ruzie over een islamitische school?

17 juli 2019 13:10 Aangepast: 17 juli 2019 13:21
Een juf voor de klas. Beeld © ANP

Kinderen in Westland moeten naar een basisschool met een islamitische grondslag kunnen, vindt scholenvereniging Yunus Emre. Maar een meerderheid van de gemeenteraad weigert daar toestemming voor te geven. Minister Slob gaat de gemeente nu dwingen om wel zo'n school toe te staan. Wat is er aan de hand?

De gemeente Westland, onder de rook van Den Haag, heeft ruim 100.000 inwoners. De gemeente is vooral bekend om de glastuinbouw. Het heeft ondanks de vele inwoners nog geen basisschool met islamitische grondslag. In het naastgelegen Den Haag heeft de scholenvereniging Yunus Emre al vier islamitische basisscholen.

Kinderen in Westland moeten voor zo'n school dus naar Den Haag reizen. En dat is een behoorlijke afstand.

Levensvatbaar

Daarom moet er een islamitische school komen in Naaldwijk, vindt de scholenvereniging. Al sinds 2016 zijn er plannen voor zo'n basisschool. Toen voorkwam toenmalig staatssecretaris Sander Dekker dat vanwege de levensvatbaarheid, die volgens hem onvoldoende was.

Een nieuwe school dient aan te tonen dat er genoeg kinderen naar zo'n school gaan, en dat dat minstens 15 jaar lang zo is. De Raad van State oordeelde in mei van dit jaar dat de school wel degelijk levensvatbaar is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Islamitische school in Westland moet er volgens de wet komen'

Verzet gemeenteraad

De gemeenteraad blijft zich desondanks verzetten. Een paar grote politieke partijen, waaronder Westland Verstandig, LPF en GemeenteBelang Westland, voelen niets voor zo'n school. Zij proberen een besluit te traineren in afwachting van nieuwe wetgeving. Zij hopen dat met behulp van een nieuwe wet, die volgend jaar wordt verwacht, de komst van zo'n school kan worden voorkomen.

Aanvankelijk zag minister Slob (Onderwijs) ook niets in de komst van de islamitische basisschool naar Naaldwijk, maar de uitspraak van de Raad van State dwong hem tot ingrijpen.

School erdoor drukken

Slob eist dat de gemeente Westland zich neerlegt bij de uitspraak van de Raad van State en instemt met de komst van een islamitische basisschool. Doet de gemeente dat niet, dan grijpt de minister in en drukt hij de school erdoor.

Dat besluit is vandaag 'automatisch in werking getreden', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Door een zogeheten besluit tot indeplaatsstelling krijgt de school alsnog geld en kan deze in het schooljaar 2020-2021 van start gaan. Of de school dan al opengaat is maar nog de vraag. De gemeente kan bijvoorbeeld lastig gaan doen over de huisvesting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore