Zwembroek uit de kast

Tropische temperaturen: volgende week grote kans op landelijke hittegolf

17 juli 2019 11:51 Aangepast: 17 juli 2019 13:41
Hitte in Nederland volgende week. Beeld © ANP

Tropische temperaturen en een hittegolf: het wordt weer goed heet volgende week. "Het wordt prima weer voor vakantie in eigen land", zegt Buienradar-meteoroloog Magdel Erasmus. Maandag wordt het al warm, vanaf dinsdag worden de temperaturen tropisch.

Voor een officiële hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen boven de 25 graden zijn, waarvan drie dagen tropisch moeten zijn, wat wil zeggen boven de 30 graden. "Het wordt in elk geval regionaal een hittegolf", houdt Erasmus nog een slag om de arm. "De kans op een landelijke hittegolf is fifty fifty."

Lekker weekend

Dit weekend is het in elk geval nog niet zover, al worden de temperaturen prettig, zegt Erasmus. "Zaterdag wordt het al wel 25 graden, een zomerse dag. Maar zondag wordt het even iets minder warm, hoewel we nog steeds een lekkere 23 graden krijgen."

Maandag begint de temperatuur echt op te lopen en wordt het 28 graden. Dinsdag, woensdag en donderdag wordt het waarschijnlijk tropisch, met gemiddelde temperaturen van zo'n 30 à 31 graden. Vrijdag wordt het 29 graden. Aan de kust waait er een licht zeebriesje. Op donderdag- en vrijdag is er aan het einde van de dag kans op een bui met onweer.

Goed insmeren

"Het wordt prima weer voor vakantie in eigen land. De zwembroek kan weer uit de kast. Wel moeten mensen zich goed insmeren, want met dit weer verbrand je snel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vandaag en morgen tot 30 graden, in het weekend opnieuw zomer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore