Milieugevolgen

Raad van State fluit minister terug: geen verbreding A27 Utrecht

17 juli 2019 11:46 Aangepast: 17 juli 2019 13:30
Protesten tegen de verbreding van de ringweg rond Utrecht. Beeld © ANP

Al tientallen jaren wordt er gesteggeld over de verbreding van de ringweg rond Utrecht. En dat zal nog wel even doorgaan: de Raad van State heeft namelijk een ministerieel besluit tot verbreding van de A27 en de A12 teruggedraaid.

De minister moet opnieuw naar de plannen voor snelwegen kijken, vindt de raad, vooral naar de gevolgen voor het milieu. De verbreding van de snelweg leidt tot meer stikstofuitstoot, ook in natuurgebieden langs de weg. 

Twee keer zeven rijstroken

Volgens de minister zou dat de 'natuurlijke kenmerken van die gebieden' niet aantasten, maar de Raad van State zegt dat dit niet zeker is.

Het ministerie wil over een afstand van 20 kilometer extra rijstroken aanleggen op de twee snelwegen. Daardoor komen op de A27 twee keer zeven rijstroken beschikbaar.

Landgoed Amelisweerd

Bij landgoed Amelisweerd zou het verkeer door een overkapte bak moeten rijden, waarvoor een strook bos moet worden gekapt. Daar wordt al sinds 1980 tegen geprotesteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Honderden protesteren tegen verbreding A27 bij Amelisweerd

'Zware tegenvaller'

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat noemt het besluit in een reactie een 'zware tegenvaller'. "De verbreding van de wegen bij Utrecht, de draaischijf van ons wegennet, is erg belangrijk voor de doorstroming van het drukke verkeer in Nederland, en voor de verbetering van de verkeersveiligheid op de Ring Utrecht", meldt haar ministerie.

Het ministerie benadrukt dat er meer natuur in de plaats komt voor het project. "Er zijn meer en hogere geluidsschermen voorzien en er komt een groene verbinding over de A27."

'Overwinning voor de natuur'

Milieudefensie noemt de uitspraak 'een overwinning voor de natuur, de luchtkwaliteit en het klimaat'.

Utrecht: verbreding niet nodig

De gemeente Utrecht heeft geen moeite met de beslissing van de raad. "Stikstof heeft grote impact op de bodem en natuur. Het is goed dat de rechter vanuit deze invalshoek naar geplande projecten kijkt", zegt wethouder Lot van Hooijdonk (Mobiliteit). 

Volgens de gemeente is een verbreding van de A27 bij Amelisweerd niet nodig. "Utrecht groeit tussen nu en 2024 van 350.000 naar 400.000 inwoners. Om de stad leefbaar en bereikbaar te houden, zijn slimme mobiliteitsoplossingen nodig."

De gemeente gaat bekijken welke consequenties de uitspraak van de raad heeft.

'Nieuw plan niet slim'

De Kerngroep Ring Utrecht (KRU), een samenwerkingsverband van bewonersgroepen, natuur- en milieuorganisaties en een van de bezwaarmakers, is zeer blij met het besluit. "De verbreding zoals deze is voorgesteld, is hiermee van de baan. Ik kan me voorstellen dat de minister nu weer zint op een nieuw plan, maar dat lijkt me niet slim. Ze moet dan opnieuw een tracébesluit maken, waartegen dan weer bezwaar zal komen," zegt woordvoerder Jos Kloppenborg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore