De politie roept vakantiegangers op om in het buitenland uit te kijken naar de voortvluchtige Ridouan Taghi en Said Razzouki. Om de pakkans te vergroten heeft de politie verouderingsfoto's van de twee verspreid. Maar hoe groot is de kans dat je op vakantie een crimineel herkent? "We weten dat het kan werken."
De politie vermoedt dat de twee verdachten in Mexico, Colombia of in een ander land in Midden- of Zuid Amerika zijn. Maar ze kunnen ook in Spanje of Marokko zijn.
'Kijk naar ze uit'
Taghi en Razzouki worden verdacht van het leidinggeven aan een criminele organisatie en het beramen van en opdracht geven tot minstens zes moorden. Ze staan sinds anderhalf jaar op de Nationale Opsporingslijst.
In het programma Opsporing Verzocht riep de Nationale Politie gisteravond vakantiegangers op uit te kijken naar de twee. Om de pakkans te vergroten heeft de politie verouderingstekeningen verspreid van de criminelen.
Kleine kans
Maar hoe groot is de kans dat je tijdens een vakantie een crimineel herkent aan de hand van tekeningen? "Klein, maar de kans is er"', zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid tegen RTL Nieuws. "In het verleden hebben we ook gezochte criminelen op kunnen pakken omdat ze werden herkend in het buitenland. We willen de vakantieganger de kans dan ook niet ontnemen om hier aan mee te werken."
De politie verwacht ook veel valse meldingen. "Van mensen die onterecht denken één van de twee te herkennen. Dat zal ongetwijfeld gebeuren en daar hebben we ook rekening mee gehouden." Hoeveel meldingen al binnen zijn gekomen kan de politie nog niet zeggen. "Daarvoor is het nu nog te vroeg."
Veel valse meldingen
Peter Hoekstra is medeoprichter van het biomnetrisch herkeningsbedrijf 20Face uit Enschede en expert op het gebied van gezichtsherkenning. "Ik snap wel dat de politie deze oproep doet, al is de kans op valse meldingen heel groot", zegt Hoekstra.
Een gezicht wordt volgens de deskundige herkend aan de hand van ruim 500 specifieke kenmerken. Die kenmerken samen maken iemands gezicht uniek. "Als we dus een gezicht willen herkennen of willen vergelijken met een ander gezicht scannen onze computers op die honderden kenmerken. Komen die overeen, dan gaat het om dezelfde personen. Onze computers kunnen dat in mum van tijd uitrekenen."
Verandering van het uiterlijk
Veel mensen zullen volgens Hoekstra onterecht denken dat ze iemand herkennen terwijl het niet de persoon is om wie het gaat. "Maar de politie is zich daar ongetwijfeld van bewust en zal niet op iedere melding afrennen." Hoekstra vervolgt: "Aan de andere kant, sommige mensen zijn superherkenners en hebben een gave om gezichten te herkennen. De politie wil graag die twee criminelen oppakken dus ik snap wel dat ze deze oproep doen. Hoe meer mensen mee zoeken, hoe groter de kans."
Dat het gaat om criminelen met een niet-westerse achtergrond, helpt niet mee. "We zijn vooral getraind in het herkennen van Nederlandse gezichten omdat we daarmee de hele dag worden omringd. In het herkennen van gezichten met een niet-westerse achtergrond zijn we minder goed", zegt Hoekstra.
Beloning
Wat ook niet meehelpt: de politie houdt er rekening mee dat de mannen in de tussentijd iets aan hun uiterlijk hebben veranderd, bijvoorbeeld door middel van plastische chirurgie. Wel gunstig: er is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot hun arrestatie.
De politie benadrukt dat mensen de gezochte mannen niet zelf moeten benaderen, maar de (plaatselijke) politie moeten bellen.
Gezochte criminelen die eerder werden opgespoord
-
De 71-jarige Nederlander Leonardus Lei B. werd in mei gearresteerd in Spanje. De man was veroordeeld tot levenslang voor de moord op zijn ex-vrouw in 2009. De arrestatie gebeurde in Calpe aan de Costa Blanca. De aanhouding kon plaatsvinden na meerdere tips van landgenoten die de man in de omgeving van Calpe hadden gezien.
-
De 55-jarige Jos B., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, is vorige zomer aangehouden in Spanje. De politie kwam de verdachte op het spoor na een tip van een getuige. Deze getuige gaf aan dat hij de man herkende aan de hand van de foto’s die op de persconferentie werden getoond.
