Onvoorbereid

'Gemeente moet bij hittegolf veel meer doen voor kwetsbare burger'

17 juli 2019 08:45 Aangepast: 17 juli 2019 09:32
Ouderen krijgen verkoeling tijdens het Nationaal Hitteplan. Beeld © ANP

Nederland krijgt steeds vaker te maken met een hittegolf, en niet elke gemeente is daarop voorbereid. Als het aan het Rode Kruis ligt, komt daar snel verandering in.

De organisatie komt vandaag met een Hittegolfgids voor steden. Daarin staat onder meer dat er afspraken moeten worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte.

Snikhete dagen

Ook wordt aanbevolen dat stedenbouwkundigen in hun plannen meer rekening houden met snikhete dagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hittegolf maakt Nederlandse fietspaden gevaarlijk

Volgens het Rode Kruis is na de hittegolf van juli 2006, toen er 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand overleden, landelijk al wel het nodige gebeurd.

Kwetsbaren helpen

Er kwam een Nationaal Hitteplan, 'waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden', zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. "Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is."

Het gaat dan vooral om ouderen en chronisch zieken. Volgens Van Aalst is het van belang om te zorgen voor 'koelplekken' bij warmere gedeelten in de stad met weinig groen en veel bebouwing.

Vinger aan de pols houden

Daarnaast adviseert hij om kwetsbare inwoners op tijd te waarschuwen voor de hitte en met telefonische checks dagelijks een vinger aan de pols te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tot 13 graden warmer in de stad: woon jij op een hitte-eiland?

Ook is het belangrijk om in het onderwijs voorlichting te geven over de gevaren van hitte. Daarbij kunnen stedenbouwkundigen in de ontwikkeling van de stad meer rekening houden met hitte, door bijvoorbeeld meer bomen of perken te plaatsen.

"Er zijn al gemeenten die hier werk van maken, maar nog niet iedere gemeente doet dit", zegt Van Aalst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Mag je stoppen met werken bij extreme hitte? 'Er moet direct gevaar zijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore