Pensioenakkoord

FNV: 'Kortingen op pensioenen voorlopig ijskast in'

17 juli 2019 03:21 Aangepast: 17 juli 2019 05:47
FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga (rood hesje) bij een actiedag eerder dit jaar.

Kortingen op de pensioenen moeten worden opgeschort, stelt vakbond FNV. "Nu korten zou een drama zijn", zegt FNV-vicevoorzitter Elzinga in een interview in De Telegraaf.

De kortingen hangen in de lucht, ondanks het pensioenakkoord dat vorige maand gesloten is. Daarin staat dat de drempel voor wanneer fondsen de pensioenen moeten moeten verlagen veel lager ligt. Maar alsnog dreigen fondsen over die drempel te gaan struikelen. Dat zou komen door de slechte eerste helft van het jaar en de wegzakkende rente.

'Afwachten nieuw pensioencontract'

De FNV vindt dat de kortingen voorlopig in de ijskast moeten. "We zijn bezig met de uitwerking van een nieuw pensioencontract. Eén van de doelen is om het vertrouwen te herstellen. Nu korten zou een heel slecht begin zijn", zegt Elzinga. "We weten nog helemaal niet hoe dat nieuwe pensioencontract eruit gaat zien, wanneer er wel en niet gekort gaat worden, wanneer er geïndexeerd kan worden. In afwachting van de uitwerking zou je nu geen maatregelen moeten nemen die misschien straks niet nodig zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beroerde maand voor grote pensioenfondsen, kortingen dreigen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore