Ga naar de inhoud
Minuut stilte

Nederland herdenkt vliegramp MH17 bij Nationaal Monument

Mensen leggen in 2017 voor het eerst bloemen bij het Nationaal Monument MH17.

Nederland staat vandaag voor de vijfde keer stil bij de vliegramp met vlucht MH17, die op 17 juli 2014 uit de lucht werd geschoten. Bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen worden de slachtoffers herdacht, in het bijzijn van minister-president Rutte.

Bij het monument worden de namen van de 298 mensen die overleden bij de vliegramp vanmiddag voorgelezen door vrienden en familieleden. Minister-President Rutte spreekt en start het defilé met jonge nabestaanden door het leggen van bloemen. Ook Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, zal spreken tijdens de herdenking, waarbij ook zang en muziek gepland staat. 

Bomen en zonnebloemen

Het monument in Vijfhuizen werd twee jaar geleden geopend. Op de plek werden door nabestaanden 298 bomen geplant, een voor elk van de slachtoffers. Het veld zonnebloemen waardoor het monument wordt omringd, werd aangelegd met zaden die uit Oekraïne zijn meegebracht. 

MH17 vijf jaar geleden: een week vol rouw en ongeloof:

04:45
Een minuut stilte voor de slachtoffers, vanmiddag bij het Nationaal Monument.

Rond het tijdstip van de ramp wordt een minuut stilte gehouden. Ook zullen de vlaggen van de landen die geraakt werden door het neerstorten van vlucht MH17 halfstok hangen bij het monument. 

De nationale herdenking in Vijfhuizen begint om 14.15 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur en is alleen toegankelijk voor genodigden zoals nabestaanden van slachtoffers en organisaties die betrokken waren bij de nasleep van de vliegramp.

Vijf
Lees ook:
Vijf jaar na MH17: 'Waarom zegt niemand sorry?'

Herdenking Hilversum

Ook op andere plekken in het land wordt vandaag stilgestaan bij de MH17-slachtoffers. Zo worden in Hilversum, waar vijftien van de 298 slachtoffers vandaan kwamen, door het hele dorp zonnebloemen geplant. Ook hier zijn de planten afkomstig van het veld in Oekraïne waar vlucht MH17 neerstortte.

Special

Acht nabestaanden van MH17-slachtoffers lieten een tatoeage zetten, als eerbetoon aan hun overleden geliefden. RTL Nieuws bracht hen bij elkaar. Hun tatoeages zijn in een fotostudio door Humberto Tan gefotografeerd. Een eeuwig eerbetoon onder de opperhuid.

Bekijk de foto's en de verhalen erachter.

Jeanne
Lees ook:
Jeanne was geen 'tattoopersoon', maar toen stortte haar dochter neer met de MH17-vlucht