Vermogensdelicten en hacken

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer cybercrime

17 juli 2019 00:40 Aangepast: 17 juli 2019 09:41
Beeld © iStock

Een op de twaalf Nederlanders van twaalf jaar en ouder is vorig jaar slachtoffer geworden van digitale criminaliteit. Dat zijn ruim 1,2 miljoen mensen. Vooral tieners en jongvolwassenen werden de dupe van cybercrime.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de politie hebben samen onderzoek gedaan. Het bleek vooral om zogeheten vermogensdelicten te gaan. Dat overkwam één op de twintig internetgebruikers van ouder dan twaalf jaar. Ze werden bijvoorbeeld opgelicht toen ze online iets wilden kopen, of iemand slaagde erin geld van een rekening te halen, of ze trapten in een nepfactuur en raakten zo geld kwijt. Ook gijzelsoftware wordt hiertoe gerekend.

Zo maak je veilige wachtwoorden, zonder veel gedoe

Techjournalist Daniël Verlaan legt uit wat een sterk wachtwoord is.

Een op de vijftig Nederlanders van ouder dan twaalf jaar werd slachtoffer van hacken, zo berekende het CBS en de politie. Iemand logde in op hun e-mail-, Facebook- of Twitteraccount, of op een van hun apparaten. Volgens het onderzoek waren mannen net zo vaak slachtoffer van cybercrime als vrouwen.

Makkelijker aangifte doen

Verreweg de meeste slachtoffers stapten niet naar de politie. Ze dachten dat het niet zou helpen, dat het niet belangrijk genoeg was of dat het helemaal niet kon. De politie wil het daarom gemakkelijker maken om aangifte te doen. "Dat doen we bijvoorbeeld door internetaangifte voor veelvoorkomende vormen van digitale criminaliteit mogelijk te maken", verklaart Theo van der Plas, die bij de politie verantwoordelijk is voor de strijd tegen cybercrime.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Celstraf geëist voor Brabantse hacker die half miljoen euro stal

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze objecten boosten je privacy dankzij neppe data

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van