Opvallend rijgedrag

VVD-Kamerlid betrapt op rijden onder invloed

16 juli 2019 17:06 Aangepast: 16 juli 2019 18:16
Beeld © ANP

VVD-Kamerlid Wybren van Haga is betrapt met te veel drank op. Hij werd vorige week staande gehouden op de A4, nadat hij agenten was opgevallen vanwege zijn rijgedrag. De VVD beraadt zich op de nieuwe affaire rond het Kamerlid, dat bij vertrek uit de VVD-fractie de krappe meerderheid van de regeringscoalitie in rook doet opgaan.

Van Haga geeft toe dat hij teveel had gedronken, maar beweert dat hij niet 'volslagen dronken' was. "Het is gebeurd, ik ben geen heilige", zegt hij tegen De Telegraaf. Van Haga had naar eigen zeggen een promillage van 0,6: "Ik mocht twee uur niet rijden."

Eerder in opspraak

Van Haga kwam eerder in opspraak omdat hij regels voor woningverhuur in Amsterdam had overtreden. Ondanks onderzoek naar zijn gedrag door een VVD-commissie, mocht hij blijven.

De nieuwe affaire rond Van Haga brengt de VVD, die van alle partijen al jaren veruit de meeste integriteitsschandalen kent, opnieuw in verlegenheid.

Zes jaar geleden zag VVD-Kamerlid Matthijs Huizing zich gedwongen op te stappen nadat hij was aangehouden met te veel alcohol in het bloed. Enkele jaren daarvoor had zich ook al schuldig gemaakt aan rijden onder invloed. Huizing benadrukte bij zijn vertrek dat hij de VVD-lijn onderschreef 'dat juist volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag moeten zijn'.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore