In première

Nieuwe Lion King-film is angstaanjagend echt: 'Tranen gegarandeerd'

16 juli 2019 16:36 Aangepast: 08 januari 2020 20:42
Beeld © Disney

Het is nauwelijks te onderscheiden van een natuurdocumentaire: de nieuwste film over de Lion King, de remake van de klassieke Disneyfilm die nu in première gaat. Hetzelfde verhaal, maar dan met levensechte dieren. Of tenminste: levensecht lijkende dieren in een Hollywoodfilm.

Met zogenoemde CGI-software hebben de makers de film hyperrealistisch gemaakt. Een aantal van die details zijn al te zien in de trailer, die in een dag meer dan 224 miljoen keer werd bekeken. Bijvoorbeeld het moment dat leeuw Scar zijn gehavende oor schudt; herkenbaar voor elk baasje van een huiskat. "Hoe de vachtharen bewegen en de snorharen trillen, het is bijna niet te omschrijven hoe indrukwekkend dat eruitziet."

Musicalzangeres April Darby heeft al een impressie gehad. Ze vertolkt leeuwin Nala in de Nederlandstalige filmversie. "Wat ik tof vind, is dat alles in deze versie zo herkenbaar is. Sommige dieren in de tekenfilmversie lijken nauwelijks op echte dieren. Hier oogt alles levensecht. Wanneer je als kind door de dierentuin loopt en de Lion King hebt gezien, kun je zeggen: 'Kijk, daar ligt Simba!' Dat is toch bijzonder."

Officiële trailer Lion King

Een voorproefje van de nieuwste versie van de Disney-klassieker.

Gegarandeerd huilen

Deze remake is de meest natuurgetrouwe dierenfilm tot nu toe uit de koker van Disney. Het is een verhaal dat letterlijk gaat over leven en dood. Vechtlustige dieren die elkaar afmaken, is niet iets wat je snel in een kinderfilm verwacht. "Het moment in de tekenfilm dat Simba zijn vader verliest, staat bij ons garant voor tranen op de bank", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen.

"Ik ben benieuwd of mijn kinderen het aankunnen wanneer ze deze scène in de nieuwe versie zien. Maar juist omdat alles zo realistisch is, wek je ook een bepaalde interesse voor de natuur op. En dat is, juist nu, ontzettend belangrijk. De afstand tussen mensen en de natuur is groter dan ooit, en de komende jaren neemt die druk alleen maar toe. Daarom is het essentieel dat kinderen geïnteresseerd raken in de natuur."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We vernoemen onze katten massaal naar The Lion King

In de Lion King wordt nogal een romantisch beeld geschetst van de Afrikaanse savanne. De leeuw is letterlijk de koning van het dierenrijk. Dieren die in het wild liever uit de buurt blijven van leeuwen, zoals zebra's, kijken nu naar ze op. Het lijkt een nogal vertekend beeld van de werkelijkheid.

De kringloop van het leven

Toch zijn er volgens Van Vliet gelijkenissen. "Zo'n hiërarchie heb je in het dierenrijk ook. De leeuw staat aan de top van de voedselketen. Er is altijd een strijd om het leiderschap. Wanneer de vader overlijdt, moet de zoon zich bewijzen om troonopvolger te worden. Het is eten of gegeten worden, en uiteindelijk hebben andere dieren zoals zebra's daar weer baat bij. Dat systeem houdt de kringloop van het leven in stand."

Ook Robert Kruijff, directeur van Stichting Leeuw, vindt het niet erg dat het dierenrijk geromantiseerd wordt. "Vroeger werden roofdieren altijd neergezet als grote vijand. In Jaws is de haai levensgevaarlijk. Haaien kon je daarom het best maar doodmaken. Tegenwoordig noemt men je juist een moordenaar als je dieren doodt."

Films als de Lion King zorgen voor affiniteit met wilde dieren, stelt Kruijff. "Mensen in Afrika zien deze film ook. Op plekken waar het nog geaccepteerd wordt om leeuwen te doden, kunnen dit soort films grote impact hebben op de samenleving."

De koningsrots

In de leeuwenopvang in Anna Paulowna is de beroemde koningsrots uit de Lion King nagebouwd. Kruijff: "Uitgerekend Simba, één van onze leeuwen, gaat er regelmatig op zitten. We kijken er hier ontzettend naar uit om de film eindelijk eens te zien. Zaterdag gaan we er met de hele club naartoe."

Leeuw 'Simba' op zijn koningsrots in Anna Paulowna. Leeuw 'Simba' op zijn koningsrots in Anna Paulowna.

Ook stemactrice April kan niet wachten tot de première morgen. "Tot nu toe heb ik alleen de scènes gezien waar Nala een rol in heeft. Al zijn dat er best veel." 

Wereldwijd wordt de rol van Nala vertolkt door Beyoncé. "Zij is bijna groter dan de film zelf. Ik mocht de Nederlandse versie van al haar nummers in de film zingen. Het is een enorme eer om in haar schoenen te staan, al ben ik nu vooral zenuwachtig voor morgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore