Jongen beschoot pester

200 uur taakstraf voor schietende leerling Roermond

16 juli 2019 14:10 Aangepast: 16 juli 2019 15:29
Agenten voor de school in Roermond. Beeld © ANP

De rechtbank in Roermond heeft een 17-jarige jongen uit Koningsbosch, die in september 2018 heeft geschoten in en rond een school in Roermond, veroordeeld tot 200 uur taakstraf en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie. Het Openbaar Ministerie had 200 uur taakstraf en een jaar voorwaardelijke jeugddetentie geëist.

De rechtbank in Roermond achtte bewezen dat de jongen gericht geschoten heeft op een medeleerling, die op dat moment naast een docent stond. Hij wilde op die manier een einde maken aan de pesterijen door deze medeleerling.

De jongen kwam op 14 september 2018 met een luchtbuks, messen en een bijl naar school en schoot daar zowel binnen als buiten enkele malen. Niemand raakte gewond. Maar de impact van de schietpartij was volgens de rechtbank zowel bij leerlingen en docenten, als in heel Nederland, groot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taakstraf geëist tegen jongen die met luchtbuks schoot op school Roermond

Poging tot moord

De rechtbank veroordeelde de jongen voor poging tot moord op een medeleerling, poging tot doodslag op een docent en bedreiging van leerlingen en docenten van het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) in Roermond.

De leerling op wie de schutter het gemunt had, zat bij hem in de klas. Op 14 september pakte hij thuis in Koningsbosch het geweer, brak een kast open om kogels te bemachtigen en nam een taxi naar zijn school. Daar ging hij eerst op een bankje tegen het KEC zitten, waar hij andere scholieren zijn geweer liet zien en aankondigde daarmee een medeleerling dood te zullen schieten.

Vooropgezet plan

Daarop liep hij de school binnen op zoek naar de medeleerling, schoot een keer in de lucht, ging weer naar buiten, zag daar het slachtoffer bij een docent staan en schoot van korte afstand op de medeleerling. Hij miste beiden.

De rechtbank vindt dat hij welbewust het risico nam dat hij iemand zou doden door te schieten en dat hij met vooropgezet plan heeft gehandeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore