Ga naar de inhoud
Posttraumatische stress of depressie

Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden door nasleep ramp

Een bloemenzee bij Schiphol na het neerhalen van vlucht MH-17. Beeld © ANP

Nabestaanden van MH17-slachtoffers die zich actief bezighouden met de juridische en politieke nasleep van de ramp, hebben meer moeite met het rouwproces dan anderen die daar minder mee bezig zijn. Dat zegt klinisch psycholoog Jos de Keijser.

Hij vertelt daarover in een interview met de Volkskrant. De Keijser onderzocht met universiteiten en Fonds Slachtofferhulp het rouwproces van 173 mensen die een geliefde verloren bij de vliegramp in 2014.

Bekijk
Lees ook:
Bekijk de MH17-tatoeageserie 'Altijd bij me'. Een eeuwig eerbetoon onder de opperhuid

Bijeenkomst nabestaanden

De conclusies van het onderzoek worden vandaag in Nieuwegein gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor nabestaanden. Het onderzoek moet mensen in de toekomst helpen het verlies van een familielid of vriend te verwerken. Van de 167 MH17-nabestaanden rouwt 20 procent zonder bijkomende complicaties.

Maar liefst 80 procent ervoer bijna een jaar na de ramp nog complexe rouw en heeft moeite het een plek te geven. Bij 15 procent daarvan ging of gaat dat gepaard met posttraumatische stressstoornis of een depressie (27 procent). De Keijser benadrukt dat iedereen op een andere manier rouwt. "Dat is ook een kwestie van aanleg en karakter."

Jeanne
Lees ook:
Jeanne was geen 'tattoopersoon', maar toen stortte haar dochter neer met de MH17-vlucht

Niet opstapelen rouw

Wat opvalt is dat mensen die bij de MH17-ramp vier of vijf naasten hebben verloren, het rouwproces makkelijker verwerken dan iemand die één geliefde kwijt is geraakt. Volgens De Keijser komt dat omdat rouw 'zich niet opstapelt'. Hij zegt in de Volkskrant dat mensen dan overladen worden met verdriet, en er vervolgens niets meer bij kunnen hebben.

Daarnaast heeft ook de aard van de ramp invloed op het rouwproces van iemand.

Geen psychologische hulp

De Keijser ziet dat mensen na een traumatisch verlies niet vaak kiezen voor psychologische hulp, ondanks dat het aangetoond effect heeft. Nabestaanden bedenken vaak dat een behandeling hun geliefde toch niet terugbrengt, maar de klinisch psycholoog raadt hulp zeker aan.

"Een psycholoog kan je niet van de pijn af helpen, maar wel van de belemmerende omstandigheden eromheen."

Vijf
Lees ook:
Vijf jaar na MH17: 'Waarom zegt niemand sorry?'

Special

Acht nabestaanden van MH17-slachtoffers lieten een tatoeage zetten, als eerbetoon aan hun overleden geliefden. RTL Nieuws bracht hen bij elkaar. Hun tatoeages zijn in een fotostudio door Humberto Tan gefotografeerd. Een eeuwig eerbetoon onder de opperhuid.

Bekijk de foto's en de verhalen erachter.