Bewolkt of helder?

Gedeeltelijke maansverduistering in Nederland op historische datum

16 juli 2019 08:01 Aangepast: 16 juli 2019 08:36
Een gedeeltelijke maansverduistering. Beeld © ANP

Als het weer vanavond een beetje meewerkt, kun je boven Nederland een gedeeltelijke maansverduistering zien. Het lijkt dan of er een flinke hap uit de maan is genomen.

De maan komt om 21.48 uur op. Dan is de beginfase van de verduistering al ongeveer een uur aan de gang. Het hoogtepunt is rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 02.20 uur, schijnt de maan weer als normaal. 

Brede opklaringen in westen

Volgens Martijn Dorrestein van Buienradar is het vanavond bewolkt, maar zijn er vooral in het westen van het land brede opklaringen. In het oosten en noorden van het land is de kans dat je de maansverduistering goed kunt zien het kleinst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hierom gaan we terug naar de maan

Wat is een maansverduistering?

De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. De aarde houdt het zonlicht tegen en de maan belandt geheel of gedeeltelijk in de schaduw van de aarde.

Reis naar de maan

De gedeeltelijke maansverduistering komt op een opvallende datum. Het is dinsdag precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins begonnen aan hun historische vlucht naar de maan.

Ze werden op 16 juli 1969 gelanceerd. Vier dagen later zouden Armstrong en Aldrin als eerste mensen voet op de maan zetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vijftigste verjaardag maanlanding: ook in Nederland observatoria speciaal 's avonds open

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore