Geen Amsterdammertje

Magneetvissers vinden bom in Amsterdamse gracht

15 juli 2019 21:06 Aangepast: 15 juli 2019 21:37
De bom leek op een Amsterdammertje, een Amsterdams paaltje. Beeld © Facebook

Magneetvissen: het blijkt nog altijd een gevaarlijke hobby. Twee vissers zijn vanavond in hartje Amsterdam op een groot explosief uit de Tweede Wereldoorlog gestuit. Er werd nog even over getwijfeld: want het explosief leek sterk op een Amsterdams paaltje, ook wel een Amsterdammertje genoemd.

Omdat de politie het zekere voor het onzekere wilde nemen, werd de De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. "Voor het geval dat", schreef de politie nog op Facebook.

Uit voorzorg werd de locatie, rond de Oudezijds Voorburgwal, afgezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EOD waarschuwt magneetvissers: 'Explosieven opvissen is levensgevaarlijk'

Het voorwerp bleek inderdaad een bom en werd door de dienst uit het water gehaald. Het explosief, volgens de politie een Duitse 8.8 granaat uit de Tweede Wereldoorlog, is door de EOD meegenomen en wordt ergens anders tot ontploffing gebracht.

Magneetvisser Danny vond een mortier: 'Het is altijd spannend'

Voor Danny Rouwenhorst is magneetvissen het mooiste dat er is, maar de explosievenopruimingsdienst is helemaal niet blij met de hobby.

De EOD maakte vorige week bekend dat ze steeds vaker moeten uitrukken omdat magneetvissers mortiergranaten en andere explosieven uit het water halen. Dit jaar staat de teller op 98 meldingen en dat is nu al twintig meer dan in héél 2018

De dienst wees op de gevaren. Als er door de roest en de magneet een stukje ijzer afbreekt, kunnen de gevolgen groot zijn. "Het is levensgevaarlijk. Je kunt er zware brandwonden van krijgen, of erger", waarschuwde een medewerker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore