Jaren geparkeerd

Auto MH17-slachtoffer vanuit Amsterdam naar ouders Australië

15 juli 2019 18:21 Aangepast: 15 juli 2019 19:09
In 2013, een jaar voor de ramp, gaf Fatima Dyczynski een presentatie voor TEDx Groningen over ruimtevaart. Beeld © TEDx Groningen / Joost Nuijten (via Flickr)

De auto van een vrouw die vijf jaar geleden omkwam door het neerschieten van vlucht MH17, blijkt te zijn teruggevonden in Amsterdam en aan haar ouders gegeven.

De auto, een BMW-cabriolet, is een tijdje geleden overgebracht van Nederland naar Australië. De 25-jarige Fatima Dyczynski uit Duitsland studeerde lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft. In 2013 gaf ze in Groningen een presentatie over ruimtevaart voor TEDx Groningen.

Onderweg naar ouders

Ze was op 17 juli 2014 met vlucht MH17 op weg naar Kuala Lumpur. Daar zou ze overstappen naar Perth, waar haar ouders wonen. In de Australische stad zou ze stage gaan lopen bij het computerbedrijf IBM.

Fatima's ouders, Angela Rudhart-Dyczynski en Jerzy Dyczynski, bezochten vrij snel na het neerhalen van MH17 de rampplek in Oekraïne. Fatima's ouders, Angela Rudhart-Dyczynski en Jerzy Dyczynski, bezochten vrij snel na het neerhalen van MH17 de rampplek in Oekraïne.

Auto stond in Amsterdam

Haar vader en moeder zeggen vandaag in Australische media dat de auto in april vorig jaar was teruggevonden. Hij bleek nog altijd in Amsterdam geparkeerd te staan, op een parkeerplaats van IBM.

Het was moeilijk om de auto in Australië geregistreerd te krijgen, maar het lukte dankzij hulp van politici, ambtenaren en IBM, zeggen ze. De Nederlandse tak van IBM bevestigt dat een auto op verzoek van de nabestaanden naar Australië is verscheept, maar doet er verder geen mededelingen over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekijk de MH17-tatoeageserie 'Altijd bij me'. Een eeuwig eerbetoon onder de opperhuid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore