Vaccineren of niet?

Ina had gordelroos en pleit nu voor vaccinaties: 'Die pijn wens je niemand toe'

15 juli 2019 19:13
Ina Gerrits pleit voor een vaccinatieprogramma tegen gordelroos. Beeld © RTL Nieuws / Geert Gordijn

Ouderen tegen gordelroos vaccineren? Een goed idee, vindt de 58-jarige Ina uit het Drentse Koekange. "De pijn is hels."

Alsof je in de brandnetels ligt. Alsof er met glasscherven in je huid wordt gesneden. Zo voelt het om gordelroos te hebben, zegt Ina Gerrits (58). 

Weinig rust

Zeven weken geleden kreeg ze de huiduitslag, van haar buik tot aan haar rug. "Ik heb de eerste drie weken lang heel weinig rust gehad en sliep niet." Ze kon namelijk niet op haar rug of zij liggen en van de pijn bleef ze maar radeloos naar het plafond staren. 

Een paar weken daarvóór voelde ze al wel 'een beetje een kriebel'. Alsof er een beestje onder haar huid liep. Maar toen kwam de pijn. "Ik heb heel veel gekoeld. Vooral als het warm was, deed het zeer."

De cijfers

Gordelroos is een infectie die huiduitslag veroorzaakt. Mensen krijgen het door hetzelfde virus waarvan mensen eerder waterpokken kregen. Het veroorzaakt jeuk, een prikkend gevoel en brandende of stekende pijn. Na een paar dagen komen er blaasjes op het lichaam. Die zijn één tot twee weken besmettelijk.

Sommige mensen houden langdurige zenuwpijn over aan gordelroos. Daar heeft Ina, nu de gordelroos over is, ook veel last van. "Mijn zenuwen zijn gewoon beschadigd door de gordelroos. Dat is echt niet prettig."

Ze heeft daar nu een pijnstiller voor. Maar als ze het had kunnen voorkomen... Als er vaccinaties waren geweest, dan had Ina daar zeker ja tegen gezegd.

Vaccinaties

De Gezondheidsraad wil nu dat Nederlanders boven de 60 jaar worden ingeënt tegen gordelroos. Jaarlijks bezoeken 88.000 mensen de huisarts vanwege de ziekte. Geschat wordt dat er jaarlijks ongeveer 20 sterfgevallen zijn. 

"Dat vaccin zou ik zeker nemen als ouderen zouden worden gevaccineerd tegen gordelroos", zegt ze. Ook als ze er zelf geld voor moet betalen. "Ik gun die pijn echt niemand, het is heel verschrikkelijk."

Dieet aangepast

Nu doet Ina er alles om te voorkomen dat ze het nog een keer krijgt. Ze heeft haar dieet aangepast, eet geen noten, yoghurt en varkensvlees meer. "Dan is de kans kleiner dat het terugkomt."

Nieuw middel

De Gezondheidsraad had in 2016 nog negatief over het vaccineren tegen de aandoening geadviseerd. Toen was er nog geen geschikt vaccin. Inmiddels is er ander en beter werkend middel op de markt.

Vanwege de gezondheidswinst adviseert de raad om daarmee te vaccineren. Wel dient de prijs van het vaccin eerst lager te worden, schrijft de raad aan de staatssecretaris van Volksgezondheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezondheidsraad: vaccineer ouderen tegen gordelroos

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore