Ga naar de inhoud
Levensgevaarlijke actie

Vrouw met lege tank steekt snelweg over en laat kinderen achter in auto: 'Idiote actie'

De vrouw liet de auto met drie kinderen achter op de vluchtstrook. Beeld © Arjan Verhoeven

Berger Arjan Verhoeven wist gisteravond niet wat hij zag op de A15: een auto met drie kleine kinderen op de achterbank stond stil op de vluchtstrook. De bestuurder, de moeder, was de snelweg overgestoken om benzine te halen bij de Shell. "Ik gilde nog: blijf staan! Maar ze stak gewoon over", zegt de geschrokken berger.

Arjan Verhoeven benadrukt: laat dit een les zijn hoe het niét moet. Hij is nog steeds geschrokken van de gebeurtenis op de A15 bij Rhoon. "Ik kreeg gisteravond rond 21:00 uur vanuit de meldingskamer van Rijkswaterstaat een oproep dat ik naar de A15 moest omdat daar een auto met drie kinderen op de vluchtstrook stond."

Levensgevaarlijk

Een collega van Arjan die over de parallelweg reed, had de auto al zien staan. "Mijn oplettende collega had de meldkamer ingelicht. Via camera's konden ze vanuit de meldingskamer zien dat er drie kinderen in de auto zaten. Alleen."  

Omdat berger Arjan toevallig in de buurt was, werd hij op de auto afgestuurd door Rijkswaterstaat. "We hebben meteen een rijstrook afgesloten en de snelheid op de snelweg flink omlaag gegooid. Toen ik naar de auto liep, begonnen de drie kinderen enthousiast te zwaaien.  Ze vonden mijn oranje wortelpak waarschijnlijk heel vrolijk. Een kind zat nog in een Maxicosi."

Benzine gehaald

Berger Arjan schrok zich rot. De moeder van de drie kinderen stond aan de overkant van de snelweg, tientallen meters verderop. Ze had net een jerrycan vol benzine gehaald bij de Shell. "Daarvoor had ze twee keer drie rijbanen overgestoken. Een heel gevaarlijke en domme actie. Het verkeer raasde voorbij."

Arjan schreeuwde nog naar de moeder dat ze moest blijven staan. "Ik wilde haar halen en de kinderen in mijn auto overzetten. Maar ze luisterde niet en stak nog een keer de snelweg over. Ze wilde terug naar haar kinderen. Ik schreeuwde het uit. Gelukkig kon ik iedereen nog laten afremmen."

Toen de vrouw bij de auto aankwam werd berger Verhoeven flink boos. "Ik heb haar wel even de les gelezen ja. Straks hadden haar kinderen nooit meer een moeder gehad."

Bekommerd

Wat de naam van de vrouw is, weet berger Arjan niet. "Ik heb haar auto weggetakeld en me daarna vooral bekommerd om de kinderen. Die waren toch wel geschrokken."

Verhoeven hoopt dat dit een les is voor iedereen. Wat je wél moet doen als je stil komt te staan? "112 bellen en als het kan achter de vangrail gaan staan. Rijkswaterstaat komt je gratis halen en sleept je weg."

Gebeurt het vaker? 

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat niet wordt bijgehouden hoe vaak mensen de snelweg oversteken. Of er nog contact is geweest met de vrouw en of zij nog iets van zich heeft laten horen? Ook daar wil Rijkswaterstaat niets over zeggen, blijkt uit navraag van RTL Nieuws.  

De politie geeft wel aan de vrouw gesproken te hebben. Ze heeft geen boete gekregen, maar er is wel 'een stevig gesprek' met haar gevoerd.