20 doden per jaar

Gezondheidsraad: vaccineer ouderen tegen gordelroos

15 juli 2019 12:47 Aangepast: 15 juli 2019 14:05
archieffoto Beeld © ANP

De Gezondheidsraad wil dat Nederlanders boven de 60 jaar worden ingeënt tegen gordelroos. Jaarlijks bezoeken 88.000 mensen de huisarts vanwege de ziekte die langdurige zenuwpijn kan opleveren. Ieder jaar sterven er volgens de Gezondheidsraad ongeveer twintig personen door gordelroos.

De Gezondheidsraad had in 2016 nog negatief over het vaccineren tegen de aandoening geadviseerd. Toen was er nog geen geschikt vaccin. Inmiddels is er ander en beter werkend middel op de markt.

Eerst lagere prijs

Vanwege de gezondheidswinst adviseert de raad om daarmee te vaccineren. Wel dient de prijs van het vaccin eerst lager te worden, schrijft de raad aan de staatssecretaris van Volksgezondheid.

Van de 88.000 jaarlijkse bezoeken aan de huisarts vanwege gordelroos, heeft 5 procent langer dan drie maanden pijn. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans op langdurige pijn. Jaarlijks worden 500 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege gordelroos.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GSK zet hoog in met vaccin tegen gordelroos

20 doden per jaar

Hoeveel mensen er jaarlijks aan gordelroos overlijden is moeilijk exact te zeggen. Patiënten hebben vaak meerdere aandoeningen tegelijk. Geschat wordt dat er jaarlijks ongeveer twintig personen sterven door gordelroos.

Het nieuwe vaccin voorkomt in studies bij volwassenen van 50 jaar en ouder rond de 90 procent van de gordelroosgevallen. Bijwerkingen van de inenting zijn tijdelijke spierpijn en pijn op de plek van de injectie. Dat duurt maximaal drie dagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore