Strijd tegen oplichters

Marktplaats pakt samen met politie en banken 'cententruc' aan

15 juli 2019 07:05 Aangepast: 15 juli 2019 08:53

Marktplaats, banken en de politie gaan samen de strijd aan tegen oplichters. 

'Maak eventjes 1 cent naar me over, zodat ik zeker weet dat je bent wie je zegt dat je bent'. Het is een oplichtingstruc die je vaak tegenkomt op Marktplaats.

Nagemaakte banksite

Wie erin trapt, komt op een nagemaakte banksite en geeft gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren aan oplichters. Die kunnen vervolgens geld stelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Handelen via Marktplaats: zo moet het

Marktplaats gaat vanaf nu in zijn app het adres controleren waar een gebruiker een ander naartoe wil laten gaan. "Als dat het goede adres is van een betaalomgeving van een bekende bank, dan word je in één keer doorgestuurd", zegt een woordvoerder.

Waarschuwing in beeld

Maar als het een ander adres is, een onofficiële betaalsite, verschijnt voortaan een waarschuwing in beeld om goed op te letten, omdat het misschien een zogenoemde phishing-site is.

Marktplaats ziet de laatste tijd veel oplichtingspogingen rond de dienst Gelijk Oversteken. Bij die service maakt een koper geld over naar een derde rekening. Pas als de bestelling is geleverd, gaat dat geld naar de verkoper.

Wordt er niets verstuurd, dan krijgt de koper het geld terug. Maar sommige oplichters proberen mensen naar een andere plek te lokken.

Zo maak je veilige wachtwoorden zonder gedoe

e wordt gehackt en al je persoonlijke informatie ligt op straat: mij zal het niet overkomen, denk je misschien. Maar als je een zwak wachtwoord gebruikt en ook nog eens overal hetzelfde wachtwoord hebt, loop je wel degelijk risico.

Toename betaalverzoekfraude

"De politie werkt doorlopend samen met publieke en private partijen om phishing tegen te gaan", zegt teamleider Caroline Sander van de Electronic Crimes Task Force van de politie. "We zagen de laatste tijd een toename in het aantal aangiftes van betaalverzoekfraude en Marktplaats werd daarbij vaak genoemd."

Dankzij aangiftes krijgt de politie beter zicht op hoe criminelen te werk gaan. "Dat is nodig om de daders op te sporen, maar ook om de oplichtingspraktijken te verstoren", zegt Sander. "De politie kan met de informatie ook mensen informeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze de dupe worden van phishing."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van