Elk jaar sinds 2014

Nieuwbouwhuis weer duurder, maar afkoeling woningmarkt zet door

15 juli 2019 02:55 Aangepast: 15 juli 2019 07:38
Beeld © ANP

Nieuwbouwwoningen stijgen weer harder in prijs dan bestaande woningen. Prijzen stegen bijna 10 procent in het eerste kwartaal van dit jaar vergeleken met een jaar eerder. De prijs van bestaande woningen steeg zo'n 8 procent. Het is het zesde kwartaal op rij dat prijzen van nieuwbouwwoningen harder stijgen.

Door de stijgende prijzen haken steeds meer kopers af, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In het eerste kwartaal van vorig jaar lag het aandeel van nieuwbouwhuizen in de totale koopsom van alle verkochte woningen nog op bijna 14 procent. Dit jaar is dat gedaald naar 12 procent.

"De gemiddelde nieuwbouwwoning is al twee kwartalen op rij 80.000 euro duurder dan een gemiddelde bestaande woning en dat is echt een probleem", zegt Ger Jaarsma van Makelaarsvereniging NVM.

Top 5

Nederland behoort tot de top 5 van landen waar koopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen. In het eerste kwartaal werden huizen binnen de Europese Unie 4 procent duurder. In Nederland lag de prijsstijging bijna twee keer zo hoog (8,2 procent).

Alleen in Hongarije, Tsjechië, Portugal en Slovenië stegen de prijzen meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdamse huizen in middensector krijgen maximumprijs

Stapeling van regels

NVM schrijft de hogere prijsstijging van nieuwbouwwoningen toe aan lokale regels en ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen. "Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt", zegt Jaarsma.

Ook oplopende kosten voor grond, personeel en constructie spelen een rol.

Positief

Het algemene beeld van de woningmarkt is overigens heel positief, meldt NVM. Volgens de vereniging zet de afkoeling in prijsontwikkeling door, dus de prijzen stijgen minder hard.

"Er wordt meer verkocht, er worden méér woningen te koop gezet en de prijzen van bestaande woningen stijgen nog licht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huizenmarkt koelt voorzichtig af: aanbod neemt toe, prijzen stijgen minder hard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore