Ga naar de inhoud
Milieuzones te 'ingewikkeld'

Een op de vier aangevochten milieuboetes terugbetaald

Beeld © ANP

De handhaving van de regels rond milieuzones is zo onduidelijk dat een kwart van de boetes waartegen bezwaar wordt gemaakt direct wordt kwijtgescholden door de verkeersofficier van justitie.

Nadat een bezwaar is afgewezen, geeft de kantonrechter 15 procent van de klagers alsnog gelijk. Dat blijkt uit gegevens van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM), schrijft De Telegraaf.

Ter vergelijking, volgens het Openbaar Ministerie krijgt bij verkeersboetes slechts 11 procent van alle bezwaarmakers gelijk.

Ingewikkeld

Omdat er verschillende regels gelden tussen de gemeenten met milieuzones weten veel eigenaren van oude auto’s niet waar ze aan toe zijn. Jurist Nick Voorbach van verkeersboete.nl noemt het handhavingssysteem rond milieuzones 'ingewikkeld'.

"De wet- en regelgeving moet duidelijk zijn voor iedereen, met landelijk dezelfde regels. En er moet een duidelijke bebording zijn", zegt de ANWB.

Oude
Lees ook:
Oude diesels niet meer welkom: Arnhem krijgt strengste milieuzone

Steeds meer steden

Milieuzones gelden al in de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem. Maar ook Den Haag, Leiden, Maastricht en Nijmegen zijn bezig met plannen voor milieuzones.

Je mag met je auto, brommer of scooter alleen een milieuzone inrijden als deze weinig luchtvervuiling oplevert. Met een vervuilend voertuig kun je een stevige boete krijgen.