Noordzee weer schoner

Onderzeeër 013 niet gevonden, wel andere wrakken en nieuw soort naaktslak

14 juli 2019 06:54 Aangepast: 14 juli 2019 06:55
Duiker (archieffoto)

Ruim een week hebben duikers op de Noordzee gezocht naar het wrak van de Nederlandse onderzeeboot O13. Dat vonden ze niet, maar ze stuitten wel op de resten van een andere onderzeeër.

Welke dit is, moet nog worden onderzocht. De duikers dachten de 013 al eerder te hebben gevonden, maar dat bleek bij nader inzien om het wrak van een viskotter te gaan. 

De Nederlandse onderzeeboot Hr. Ms. O-13. De Nederlandse onderzeeboot Hr. Ms. O-13.

Vandaag terug naar huis

De 28 expeditieleden van de stichting Duik de Noordzee Schoon, onder wie biologen, archeologen en ecologen, speurden ruim een week naar de 013, een in juni 1940 op de Doggersbank verdwenen onderzeeër.

De duikers keren vandaag terug naar Scheveningen. "Ook al is de O13 nog niet gevonden, we kunnen wel punten van de zoeklijst schrappen en straks mogelijk de identiteit van weer een onderzeebootwrak vaststellen", zei Jouke Spoelstra namens de stichting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nieuwe poging om Nederlandse onderzeeër uit Tweede Wereldoorlog te vinden

Nieuw soort naaktslak

Tijdens de expeditie werd verder een nieuw soort naaktslak ontdekt en zijn volgens het team vele zeldzame waarnemingen gedaan, waaronder die van een platte oester. Gehinderd door de hoge golven en zeer dichte mist op sommige dagen bleef het aantal duiken beperkt.

Uiteindelijk is meer dan 500 kilo aan visnetten en ander afval uit de Noordzee gedoken. "We hebben de Noordzee weer schoner achtergelaten dan we haar aantroffen", zei expeditieleider Ben Stiefelhagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore