Ga naar de inhoud
Korpschef geschrokken

Adviseur slaat alarm: 'Politietop kijkt weg bij wangedrag agenten'

Korpschef Erik Akerboom. Beeld © ANP

Een adviseur van de politie slaat alarm over misstanden binnen de organisatie. Politiecoach Carel Boers uit stevige kritiek in NRC Handelsblad: naar eigen zeggen worden interne meldingen over discriminatie, seksuele intimidatie en ander wangedrag genegeerd door de politietop.

Boers zegt dat hij het afgelopen half jaar tientallen misstanden heeft gemeld. Het gaat onder meer om seksuele intimidatie en aanranding van vrouwelijke collega’s, ernstige discriminatie en valsheid in geschrifte. Maar daarmee heeft de korpsleiding niets gedaan, stelt hij. Hij heeft om die reden zijn ontslag ingediend. 

Ontslagbrief

NRC heeft zijn ontslagbrief aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en korpschef Akerboom in handen. "Ik kan niet wegkijken als zo’n belangrijke partner in het functioneren van de rechtsstaat de belangen van burgers en haar eigen medewerkers veronachtzaamt", schrijft Boers.

Boers noemt het 'een algemeen organisatieprobleem' "Ik hou ontzettend van de politieorganisatie, die immers bijdraagt aan een veilige samenleving. Maar ik zie aan de top heel lelijk gedrag dat niet past binnen de rechtsstaat. Ik hoop dat er nu iets loskomt."

Burgerplicht

De adviseur vindt dat er 'een informeel leiderschap heerst dat moreel en ethisch ontspoord is'. "De norm wordt gesteld door blanke, oudere heteromannen." 

Boers wil verder tegenover RTL Nieuws niet reageren. "Ik heb mijn burgerplicht gedaan en daar wil ik het verder bij laten", laat hij weten.

Rapport:
Lees ook:
Rapport: politie en gemeente Amsterdam maakten fouten rond Ajax - Juventus

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie heeft direct gereageerd op de kritiek. In een blog schrijft hij 'geschrokken' te zijn van de verwijten. "Dit soort berichtgeving raakt niet alleen mij maar iedereen binnen de politie."

Geen gemeengoed

Volgens Akerboom is voor ontoelaatbaar en grensoverschrijdend gedrag binnen de politie geen plaats. "Collega's die daar het slachtoffer van worden en dat melden verdienen de steun van iedereen in het korps. Leidinggevenden voorop", schrijft de korpschef. "Er mag dus geen beeld ontstaan van politiemensen waar discriminatie en uitsluiting gemeengoed zouden zijn, of dat overal sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Dat is niet zo en tegen dat beeld verzet ik me".

Maar Akerboom erkent dat er wel iets mis is: "Binnen het korps is helaas nog niet overal sprake van de veilige en inclusieve werkcultuur die nodig is. Maar er is ook al veel gedaan. Bij de instroom van nieuwe collega’s wordt vol ingezet op diversiteit. Qua achtergrond, opleiding en cultuur."

Zo screent de politie nieuwe medewerkers

00:59
Als je bij de politie wil werken heb je te maken met gevoelige informatie. Daarom wordt elke medewerker van te voren gescreend