Champions League

Rapport: politie en gemeente Amsterdam maakten fouten rond Ajax - Juventus

12 juli 2019 22:35
Voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Juventus in de Champions League greep de politie in met een waterkanon. Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam en de politie hebben meerdere fouten gemaakt rond de Champions League-wedstrijd in april tussen Ajax en Juventus. Dat concludeert het instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) in een rapport.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft vandaag in een brief de gemeenteraad geïnformeerd. De gemeente liet een onafhankelijk onderzoek uitvoeren.  

Volgens het COT is het met name misgegaan in de aanloop naar de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena. Toen organiseerden duizenden voetbalfans een zogenoemde Entrada, een sfeeractie die gepaard gaat met vuurwerk en gezang.

Grote veiligheidsrisico's

De gemeente en politie wilden dit niet, omdat het te grote veiligheidsrisico's met zich mee zou brengen. Voor veel supporters was het onbekend dat de sfeeractie verboden was. Zij waren dus compleet verrast door het harde politieoptreden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie zet waterkanon en paarden in tegen Ajax-supporters

Voorafgaand aan de wedstrijd was er weinig politie rond het stadion, omdat veel van de politie-inzet in het centrum nodig was. Daar werd met succes meerdere confrontaties tussen supportersgroepen voorkomen. Maar daardoor lukte het niet om met preventieve maatregelen de rust te bewaren rondom de ArenA. 

De Entrada escaleerde uiteindelijk toen de politie waterkanonnen inzette en op paarden door de mensenmassa reed. Tientallen voetbalsupporters en agenten raakten gewond. Ook werden verscheidene mensen opgepakt. Veel supporters klaagden dat de inzet van een kanon een te zwaar middel was.

Proportioneel, maar er is kritiek

Volgens het rapport was de inzet van een waterkanon proportioneel, maar is er wel kritiek te geven op het algehele politieoptreden. Het optreden was op sommige momenten te zwaar omdat ook het de politie niet lukte de goedwillenden van de kwaadwillenden te scheiden. Daardoor kwamen ook ouders met kinderen of mensen in een rolstoel in de hectiek terecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De ME grijpt in tijdens Entrada van de Ajax-fans

De politie zette het waterkanon in om de feestende supporters uiteen te drijven met een waterregen, volgens het rapport. Daarna werd het kanon ook nog ingezet tegen vuurwerk. Volgens de politie was het waterkanon een minder zwaar middel dan de inzet van politiehonden of het gebruik van een wapenstok.

Escalerende werking

In het rapport staat dat het gebruik van een waterkanon juist hevige reacties kan oproepen en dus soms een escalerende werking heeft. Dat is ook gebeurd: op meerdere momenten werd er met vuurwerk en stenen gegooid naar de politie.

Tussen de supporters die kwaadgezind waren, zaten ook supporters die hier niet bij betrokken waren. Ook zij werden slachtoffer van het politieoptreden. 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore