Tot 80 mm

Er viel plaatselijk in een paar uur meer regen dan normaal in een maand

12 juli 2019 20:55 Aangepast: 13 juli 2019 06:56
In Hilversum liepen op verschillende plekken tunnels onder water. Beeld © ANP

Door de enorme regenbuien van gisteren is op sommige plekken waarschijnlijk meer regen gevallen dan er normaal valt in de hele maand juli.

Volgens Buienradar viel er op sommige plekken tot 80 millimeter regen. Gemiddeld valt er in de hele maand juli tussen de 70 en 80 millimeter. 

Langzaam voortbewogen

Opvallend was dat er ook plaatsen waren in het land waar het zo goed als droog bleef. 

Dat had volgens meteoroloog Reinier van den Berg vooral te maken dat de buien, die toch al niet mals waren, zich maar heel langzaam voortbewogen, waardoor het urenlang op dezelfde plekken bleef plensen.

Omroepgebouwen onder water

Een van die plekken was Hilversum, waar enkele wegen en tunnels onbegaanbaar werden en op het Mediapark liepen enkele omroepgebouwen deels onder water. De schade lijkt gelukkig mee te vallen, concludeerde de brandweer.

Maar ook in onder meer Assen en Leeuwarden bleven de buien erg lang hangen op dezelfde plek, met enorme overlast tot gevolg. 

Lokale karakter

Tekenend voor het lokale karakter van de wateroverlast is dat het dichtstbijzijnde weerstation bij Hilversum waarvan nu al alle metingen bekend zijn, De Bilt, niet meer dan 27,5 millimeter regen mat in 24 uur tijd. 

De komende dagen worden in ieder geval een stuk droger. Morgen kan er vooral aan het begin van de dag nog een bui vallen, maar vanaf de middag wordt het droog en dat blijft het ook, zeker enkele dagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hevige buien geselen Nederland: grote overlast en lange files

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore