Kort geding

Journalist moet passages over AIVD in boek aanpassen

12 juli 2019 19:17
Het hoofdkantoor van de AIVD Beeld © ANP

Journalist Huib Modderkolk moet enkele passages schrappen uit een boek over de inlichtingendienst AIVD, dat volgende maand verschijnt. Volgens de rechter kan anders een bron van de AIVD mogelijk in levensgevaar komen.

Volgens de rechter heeft de Staat in een kort geding voldoende aannemelijk gemaakt dat publicatie van de passages gevaarlijk kunnen zijn. De zaak vond achter gesloten deuren plaats. 

Digitale spionage

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) had het kort geding aangespannen. In 'Het is oorlog, maar niemand die het ziet', dat over digitale spionage gaat, schrijft de onderzoeksjournalist van de Volkskrant over een operatie van de AIVD.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AIVD doet voorlopig geen aangifte tegen Volkskrant-journalist

De auteur noemt in het boek volgens de dienst 'namen van medewerkers, bronnen, operatienamen en andere informatie' waardoor hij bronnen in gevaar zou kunnen brengen. Modderkolk had al passages geschrapt op verzoek van de AIVD en vond meer niet nodig, ook omdat de operatie al achter de rug is.

Lastig dilemma

Een woordvoerder van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) laat weten dat het soms een lastig dilemma is. "De vrijheid van nieuwsgaring en journalistiek weegt zwaar, maar de bescherming van mensen die voor diensten werken ook".

Vanwege de zorgen om de veiligheid de bronnen is de zaak voorgelegd aan de rechter, aldus de woordvoerder. Het ministerie is "tevreden" over de uitspraak. Modderkolk reageert teleurgesteld, maar heeft volgens de Volkskrant nog niet besloten of hij in beroep gaat tegen de uitspraak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore