Noodweer

Hevige buien geselen Nederland: grote overlast en lange files

12 juli 2019 16:03 Aangepast: 12 juli 2019 21:16
In een tunnel in Hilversum stond zoveel water dat deze auto niet verder kon. Beeld © ANP

Ondergelopen tunnels, fietspaden die blank staan, snelwegen vol met files: Nederland kampte vanmiddag met wateroverlast door heftige regenval. Op het hoogtepunt stond er ruim 600 kilometer file.

Nadat eerst het midden van het land de volle laag kreeg, trokken de zwaarste buien naar het noorden van het land. In onder meer Leeuwarden en Assen kwamen hele straten blank te staan. Inmiddels trekken de laatste buien weg uit Drenthe.   

"Auto's, auto's en nog eens auto's", liet Rijkswaterstaat via Twitter weten. De heftige regenval en het feit dat de vakantieperiode is aangebroken, veroorzaakten een flinke avondspits. Op een gemiddelde vrijdagmiddag is er ongeveer 225 kilometer file in het land, dat is nu ruim 300 kilometer volgens Rijkswaterstaat. De ANWB, die ook de N-wegen erbij telt, komt uit op 600 kilometer file. 

Slechte combinatie

"Door de vele regenbuien in korte tijd, houden mensen meer afstand en rijden ze langzamer", vertelt Carlijn Hubregtse, woordvoerder van Rijkswaterstaat. De files worden verergerd doordat de vakantieperiode is aangebroken. "Veel mensen vertrekken vandaag."

Water op het asfalt

Op de A1 bij Naarden kon het water niet goed weglopen. Daardoor moest de linkerrijstrook een tijdje worden afgesloten. "Onze aannemer moest het water wegpompen", aldus de woordvoerder.

Ook op de A50 bij Arnhem is flinke vertraging, waarschuwt Rijkswaterstaat op Twitter. Er is 25 kilometer file, door de regen, maar ook door grote werkzaamheden.  

Tunnel afgesloten 

Op lokale wegen hebben automobilisten het ook moeilijk. In Utrecht en ook rond 't Gooi duiken beelden op van ondergelopen wegen. In Hilversum wordt gewaarschuwd voor weggedreven putdeksels. De Beatrixtunnel is in diezelfde stad helemaal ondergelopen: een vrouw moest uit haar auto worden gered. 

Ook op het Mediapark in Hilversum is wateroverlast. De brandweer is daar bezig een kelder leeg te pompen, vertelt een woordvoerder aan RTL Nieuws. "Er is een beetje wateroverlast zoals je ziet. In het onderste punt van het Mediapark is water gelopen. We proberen het weg te halen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze maatregelen moeten wateroverlast in steden zoveel mogelijk beperken

Hilversum kreeg het zwaar te verduren. Hilversum kreeg het zwaar te verduren.

'Nog drukker'

De ANWB vermoedt dat het nog drukker wordt. Het hoogtepunt zal rond 17.00 uur zijn. "Buien gooien roet in het eten. Maar ze trekken wel weer weg, dus het gaat niet heel erg uit de hand lopen." 

Over het algemeen kunnen de snelwegen het water dat in Nederland valt, goed aan, zegt Hubregste van Rijkswaterstaat. "We hebben hier ZOAB: Zeer Open Asfalt Beton", legt ze uit. "Het water kan goed weg en dat helpt bij zware regenval. Ook zijn er afvoerputten langs de snelweg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees:

Steeds vaker extreme buien: zoveel kan ons riool aan

Wegpompen

Met camera's houdt Rijkswaterstaat de wegen in de gaten. "Zodra het ergens blank staat, gaan we water wegpompen." 

Vooral in het midden van Nederland, rond de regio Utrecht, blijven de buien lang hangen. "Daar trekt het maar langzaam weg", zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar. "Daar kan het misschien wel uitkomen op 5 emmers water per vierkante meter."

Morgen opnieuw buien

Morgen kunnen opnieuw buien worden verwacht. "Maar die stellen in vergelijking met vandaag maar weinig voor."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`