Snelle auto's en zware wapens

Benaouf A. moet vier jaar extra zitten door mislukte ontsnappingspoging met helikopter

12 juli 2019 15:18
Beeld © ANP

Benaouf A., veroordeeld voor betrokkenheid bij een liquidatie in Antwerpen in 2012, komt niet voorwaardelijk vrij en moet ruim vier jaar extra in de cel blijven. Dit vanwege de mislukte poging van een groep criminelen om hem een helikopter uit de gevangenis in Roermond te bevrijden.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. A. kreeg eerder voor een liquidatie van een crimineel in Antwerpen twaalf jaar cel, waarvan hij er in ieder geval acht moest uitzitten. 

Streep door vrijlating

In augustus volgend jaar zou hij daarom in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating. Maar de mislukte ontsnapping heeft daar dus een streep door gezet, naar wens van het Openbaar Ministerie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Benaouf A. overgeplaatst na verijdelde helikopterkaping

Een groep mannen wilde A. op 11 oktober 2017 met een gekaapte helikopter uit de gevangenis bevrijden. De verdachten beschikten over snelle (gestolen) auto’s en zware wapens. 

Onraad

De verhuurder van de helikopter rook onraad en seinde de politie in. Op de dag van de voorgenomen ontsnapping kwam de politie op diverse plekken in actie. Na een wilde achtervolging werd een te voet vluchtende verdachte doodgeschoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helikopterkaping volgens rechter niet bewezen

Negen mannen kwamen eind vorig jaar voor de rechter voor betrokkenheid bij de bevrijdingspoging. Die achtte de kaping niet bewezen. Vijf van de verdachten werden vrijgesproken, vier van hen kregen celstraffen van maximaal dertig maanden. Veel lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. 

Ontkenning

A. ontkent dat hij de bevrijdingspoging op touw heeft gezet, maar komt nu dus niet in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating. Volgens de rechters moet A. geweten hebben van de bevrijdingspoging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore