Motorrijders verongelukt

Automobilist veroordeeld tot 8 jaar cel na dodelijke verkeersruzie op A10

12 juli 2019 13:20 Aangepast: 12 juli 2019 16:42
Johnny O. in de rechtbank. Vandaag kreeg hij zijn straf te horen.

De 52-jarige Johnny O., die vorig jaar betrokken was bij een verkeersruzie waarbij twee motorrijders overleden, heeft acht jaar cel gekregen. De automobilist uit Krommenie is schuldig bevonden aan doodslag.

Johnny O. mag ook vier jaar niet rijden. Dat heeft de rechter vandaag in de Amsterdamse rechtbank bekendgemaakt. 

'U hebt zich laten gaan'

Het OM eiste twee weken geleden ook acht jaar cel. Het komt zelden voor dat mensen worden vervolgd voor doodslag in het verkeer.

De rechter verwijt O. 'dat hij zich volledig heeft laten gaan'. "U heeft zich volledig laten leiden door uw emoties. U wist hoe kwetsbaar mensen op een motor zijn." O. reageerde bijna niet, zo vertelt RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Wetzels, die bij de uitspraak aanwezig was. De advocaat gaf aan in hoger beroep te gaan. 

Twee doden

Ronald Dooper (44) uit Wormerveer en de Amsterdamse Selena Jance (34) kwamen in december vorig jaar om het leven bij het verkeersongeluk op de A10 bij Krommenie. Ronald reed op zijn motor, zijn vriendin Selena zat achterop. 

Uit politieonderzoek bleek dat er een verkeersruzie aan het ongeluk voorafging. De motorrijder, Ronald, zou de auto van de verdachte hebben afgesneden op de A10 bij het Coenplein. De verdachte zou van deze actie zijn geschrokken en raakte daardoor de vangrail.

Selena en Ronald kwamen om bij een ongeluk op de A10. Selena en Ronald kwamen om bij een ongeluk op de A10.

Trappende bewegingen

Vervolgens ging hij achter de motorrijder aan en zou hij zijn auto meerdere keren richting de motor van Ronald en Selena hebben gestuurd. Dat bleek uit verklaringen van getuigen en de automobilist zelf. 

De motorrijder zou hierna trappende bewegingen hebben gemaakt naar de auto, die bij een laatste keer insturen de motor raakte. De motor crashte en Selena en Ronald kwamen om het leven. 

De betrokken bestuurders reden tussen de 100 en 130 kilometer per uur. Johnny O. zei eerder in de rechtbank dat het nooit zijn bedoeling was om hen te raken en om het leven te brengen, zo schreef Het Parool. "Het is een totale nachtmerrie", zei zijn advocaat toen. 

Ook de rechter stelde dat O. niet de intentie heeft gehad om de motorrijders van het leven te beroven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ronald en Selena omgekomen bij verkeersruzie A10: 'Zulke bevlogen mensen'

'Een schok'

Ronald werkte voor het Amsterdamse Universitair Medisch Centrum en was sinds 2001 een zeer gewaardeerd lid van de Zaanse SP, zegt de fractievoorzitter. "Hij was een rustige, zeer bevlogen kracht. Hij heeft achter de schermen ontzettend veel voor ons gedaan", zei Zaans SP-fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer desgevraagd.

Hij noemde het overlijden van de twee 'een grote schok'. Ook Selena was volgens de voorzitter een bekende en doorgewinterde socialist. "Ze kwam vaak met Ronald mee. Veel socialisten kenden haar heel goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dagelijks 112-belletjes over snelwegpiraten, politie komt vaak in actie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`