Zo min mogelijk mensen mochten om veiligheidsredenen weten dat één van de belangrijkste vlaggen van Amerika gisteren naar het land zou komen. De Nederlandse eigenaar Bert Kreuk zag toe hoe zijn vlag, met een waarde van zeker 7 miljoen euro, vanuit Soesterberg werd 'thuisgebracht'.
"Het is een symbolische gift voor de bevrijding van Nederland", zegt kunstverzamelaar Bert Kreuk. Hij maakte zijn eerdere beloftes hiermee waar: de vlag die als eerste aan land kwam in Normandië tijdens D-Day 75 jaar geleden teruggeven aan de Amerikanen.
Vlag van eerste Amerikaanse troepen
De bijzondere vlag wapperde tijdens de Tweede Wereldoorlog op de achterkant van een Amerikaans schip dat troepen aan land bracht op Utah Beach, een van de landingsstranden.
Kreuk kocht de vlag in 2014 op een veiling in Dallas voor een kleine half miljoen euro. Hij wist altijd al dat het bezit tijdelijk zou zijn, omdat hij vastbesloten was de vlag terug te geven aan de Amerikanen. "De vlag is een symbool van de vrijheid. Ik beschouw de overhandiging van de vlag als een schenking aan het Amerikaanse volk."
Gisteren kwamen 'de Amerikanen' de vlag in Soesterberg ophalen met een C17, een groot vliegtuig van de Amerikaanse defensie. "Dat ging met veel egards, dat doen die Amerikanen wel goed", zegt Kreuk. "Ik hoorde zelfs dat de stafsergeant die verantwoordelijk was voor het transport in het vliegtuig heeft moeten slapen naast de kist waar de vlag in bewaard werd."
'Zij zijn op de stranden gestorven'
De vlag is nu in zogenoemde 'lock down' gegaan tot 18 juli. Dan mag Kreuk de vlag officieel overhandigen aan president Donald Trump. "Dat ik dan ook mag speechen, vind ik zo bijzonder. Hij is al af en het zal voornamelijk gaan over wat de Amerikanen voor mijn en onze vrijheid hebben gedaan. Het besef dat die jongens op de stranden van Normandië zijn gestorven, emotioneert mij heel erg."