Beoordeling bedreiging

Speciale opvang voor potentieel gevaarlijke kinderen jihadisten

12 juli 2019 04:14
Spelende kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp. Beeld © ANP

Kinderen van jihadisten die terugkeren naar Nederland en potentieel gevaarlijk zijn, worden naar een speciale opvanglocatie gebracht, meldt het AD. Daar wordt gekeken of ze een bedreiging voor de samenleving kunnen vormen.

Het gaat om kinderen van ouder dan 9 jaar. Volgens Inlichtingendienst AIVD hebben zij mogelijk gevechtstraining gekregen in het kalifaat van IS. De Raad voor de Kinderbescherming houdt er rekening mee dat de kinderen gedwongen kunnen zijn om gewelddadige acties te verrichten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland haalt IS-kinderen terug uit Syrië: wat is de kans dat zij radicaliseren?

Afgezonderd van buitenwereld

Vooralsnog zijn er geen kinderen in de opvang geplaatst. Waar die precies is, wil de Raad voor de Kinderbescherming niet zeggen. De kinderen zullen afgezonderd van de buitenwereld en andere kinderen worden opgevangen en in een 'orthopedagogische setting' door specialisten in de gaten worden gehouden.  

In Syrië en Turkije verblijven momenteel 210 Nederlandse kinderen van jihadisten. Een grootouder van oudere kinderen uit het kalifaat vindt dat de maatregel te ver gaat. "Ik denk dat ze zo snel mogelijk in een vertrouwde omgeving moeten worden geplaatst en daar de nodige hulp moeten krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands paspoort meeste jihadisten niet af te pakken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`