Bezuinigingen

Nederland grijpt in op Curaçao om financiën op orde te brengen

11 juli 2019 22:49
Premier Rutte tijdens een bezoek aan Curaçao in januari. Beeld © ANP

Nederland grijpt alsnog in in de financiën van Curaçao omdat het land al jaren te weinig doet om de tekorten weg te werken. Daarvoor legt de Rijksministerraad vrijdag, zoals dat formeel heet, een aanwijzing op aan Curaçao.

Dat heeft de regering van Curaçao vandaag bekendgemaakt. Daarmee volgt Nederland het advies dat in april werd gegeven door het College financieel toezicht (Cft). Met zo'n aanwezig kan Den Haag het eiland dwingen bezuinigingen door te voeren.

Financieel vooruit helpen

Tegelijkertijd ondertekent Nederland met Curaçao een zogenaamd Groeiakkoord om het Caribische land er financieel op vooruit te helpen, een beter financieel beheer te installeren en te werken aan sociaal-economische ontwikkeling van de wijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rijk moet ingrijpen op Curaçao, begroting niet op orde

Al sinds 2016 maakt het toezichthoudende orgaan, het College financieel toezicht, zich zorgen maakt over het feit dat Curaçao tekorten heeft op haar begroting, die niet worden weggewerkt.

Miljoenentekort

Er was in 2017 en 2018 bij elkaar een tekort van 180 miljoen gulden (ongeveer 90 miljoen euro). Voor 2019 dreigt een tekort van 100 miljoen gulden (50 miljoen euro).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Curaçao moet gat in begroting snel dichten

Curaçao is het niet eens met de maatregel en wijst erop dat de crisis in Venezuela ernstige financiële gevolgen voor het land heeft, waardoor het zich niet aan de strakke begrotingsdiscipline kan houden.

Krimp

Curaçao kent al enkele jaren een economische krimp. Deze maand werd bekend dat de werkloosheid boven de 20 procent is uitgekomen. Om het tij te keren moet volgens de regering juist worden geïnvesteerd en niet bezuinigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore