Onderweg vanuit Irak

Ernstig verwaarloosde leeuw Simba krijgt tweede leven in Nederland

11 juli 2019 22:28 Aangepast: 11 juli 2019 23:15
Op deze foto is te zien hoe Simba te koop werd aangeboden op de markt Beeld © Stichting Leeuw

De Iraakse leeuw Simba gaat een beter leven tegemoet in Nederland. Het dier werd begin dit jaar ernstig verzwakt op een markt in Bagdad te koop aangeboden. Door ingrijpen van twee Nederlanders is de leeuw na maanden onderhandelen onderweg naar de leeuwenopvang in Anna Paulowna.

De 2-jarige Simba was in een kooi te bewonderen voor marktbezoekers van de Iraakse hoofdstad. Een Nederlandse marechaussee en een medewerker van de ambassade zagen de ondervoede leeuw. Dankzij hen is het dier in veiligheid gebracht.

Aansterken

Het gaat niet goed met Simba. Het dier kreeg te weinig eten en heeft veel stress van de situatie. Bij de leeuwenopvang van Anna Paulowna, de grootste van Europa, weten ze er wel raad mee. "Hij gaat hier in quarantaine en we zorgen voor zijn herstel. Hoe lang dat gaat duren, is niet vooraf te zeggen", vertelt directeur Robert Kruijff.

Medische keuring

Met een vrachtvliegtuig uit Jordanië landt de leeuw vrijdagmiddag om twee uur op Maastricht Aachen Airport. Daar ontfermen dierenartsen zich eerst over hem voor een medische check. Daarna begint het transport naar Anna Paulowna.

De bedoeling is dat Simba na zijn herstel wordt uitgezet in de Afrikaanse natuur. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`